Fűszerpaprika, különleges recepttel

Pirospaprika
A világhírű magyar fűszer

Írta: Hettlinger Krisztián
Szerkesztette: Nagy Gábor
Fotó: Nagy Gáborné Katalin    A paprika fűszerként való használata török közvetítéssel terjedt el a 18. században a Balkán-félszigeten, majd hazánkban is. Elsőként az Alföldi parasztok ismerték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva, optimálisan oldódnak ki a fűszerpaprika íz és zamatanyagai. Termesztésére vonatkozó első adatok Kalocsa és Szeged vidékéről származnak.


Paprikafüzér, jellegzetes magyar paprikatárolási mód  Az alföldi folyóvölgyek száraz éghajlata, a napsütéses órák magas száma, valamint a különleges talaj. eredményezte a sajátos magyar fűszerpaprika kialakulását. Értékes tulajdonságai: tűzpiros színe, illata, íze, különleges aromája. Mindez tulajdonságok felülmúlták az őshaza paprikájának fajtáit. Fűszerként és gyógynövényként egyaránt alkalmazzák. Szentgyörgyi Albert a szegedi paprikát vizsgálva fedezte fel a c-vitamint, amiért Nobel díjjal jutalmazták. A paprika a leggazdagabb c-vitamin forrás. A belőle kivont kapszaicin pedig fontos gyógyszeralapanyag. 


Közel száz éves fűszerpaprikás doboz a Kalocsai Paprikamúzeumban 

   A fűszerpaprika hamar a magyar konyha egyik legjellegzetesebb ételízesítőjévé vált. Számos ételünk elmaradhatatlan fűszere: pörköltek, halászlé, lecsó, főzelékek.


Paprikaház, Tihany

    Kristálycukorral való párosítása töltelékként is szolgál a paprikás kalácsban. Nem hétköznapi kalácsfajta, picit idegenkedtem is tőle. Anyósomnál kóstoltam elsőként, és kellemesen csalódtam. Ízletes, édes desszert. 

Paprikás kalács recept:

Hozzávalók:

- 5dkg liszt
- 5dl tej
- 1 tojás
- 3 evőkanál őrölt paprika
- 10 evk. kristálycukor
- kevés zsír
- só

Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a tojást, kettő evőkanál zsírt, vagy olajat, tejet és jól összedolgozzuk. Konyharuhával lefedve meleg helyen duplára dagasztjuk.
Kettévágjuk és hosszúkásra nyújtjuk. Megszórjuk a paprikás cukorral, majd olvasztott zsírral meglocsoljuk. Feltekerve hagyjuk még kelni. Felvert tojással megkenve, megszurkálva 160-170 fokos sütőben 60-70 percig sütjük.

Jó étvágyat kíván:
Hettlinger Krisztián 
a Megnézlek Magyarország Blog séfje


Ha Kalocsa környékén járunk, ne hagyjuk ki a Paprikamúzeumot. A paprika feldolgozásának múltja és jelene kerül bemutatásra. Megkóstolhatóak a különböző fajták, és a paprika pálinka is.

Részlet a kiállításból