Paprikás krumpli

  A magyar bográcsételek majd mindegyike az állattartáshoz köthető. A jószágokat a legelőkre kihajtó és ott hetekig, sőt hónapokig legeltető pásztorok tradicionális ételei ezek. Ezek közül az egyik legismertebb a paprikás krumpli. Ezen ételnek is a alapja a hagyma és a fűszerpaprika, zsíradékon való összepörkölése. Ezután bő lére engedve került bele a többi összetevő.



Recept:

Hozzávalók:
1-2 fej vöröshagyma
1 kg burgonya
1 kanál pirospaprika
sertészsír
10-20 dkg házi kolbász
só, bors
1-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)



Elkészítése:

 A sertészsírt a bográcsba helyezzük. Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszer pirospaprikát, és 1 dl vizet. ezt jól összepörköljük. Hozzáadjuk a fokhagymát (én jó sokkal szeretem). Ezután felhúzzuk vízzel. Ha forr hozzáadjuk a burgonyát amelyet puhára főzünk benne. Az ételt közben ízlés szerint sózzuk. A végén 2-3 percre a karikára vágott kolbászt adjuk hozzá. Ha kész levesszük a bográcsot a tűzről.