Pityerszeren jártunk

  Az Őrség egyik ékköve Szalafő, ami hét egykori településből, úgynevezett szerből áll. Ezek egyike Pityerszer a múzeumfalu, ahol eredeti helyükön tekinthetjük meg a tipikus 18. századi épületeket. Bepillantást nyerhetünk az akkori emberek mindennapi életébe. 


 A szegényebbek az úgynevezett füstösházban éltek, ahol egy légtérben volt a kemence a konyhával, valamint az ággyal. A füstelvezetés csak az ajtók tetején lévő nyílásokon volt megoldva. A módosabbak már döngölt padlójú, több lakrészre osztott (lakókonyha, tisztaszoba, kamra) házakban éltek. 
  A melléképültek is bemutatásra kerülnek a skanzen területén. Itt találkoztunk először a kástu fogalmával. Ez tulajdonképpen egy továbbgondolt, teljesen különálló kamra, ahol a gabona, vetőmagok, hús és zsír mellett a kisebb mezőgazdasági eszközöket is tárolták. Létezett emeletes változata is.  Családdal remek kirándulási célpont lehet, ahol pár kellemes és tartalmas órát tölthetünk el. Hála az interaktív, Pityerszer éjszakai életét bemutató kiállításnak és a játékos tájékoztatóknak, ahol a gyógynövényekkel, illetve lepkékkel ismerkedhetünk meg közelebbről, a legkisebbek is élvezik az itt eltöltött időt. A mesébe illő környezet pedig csak hab a tortán. 

Írta és képek: Szekeres Zsanett