Poroszló, az esős napok megmentője

  Egerben vagy a Tisza-tó környékén járva remek úticél Poroszló, amit a Tisza-tó kapujának is neveznek. A 2012 óta üzemelő Ökocentrum meglátogatása jó döntés nemcsak napos, hanem egy borongós, szeles nap esetén is. Mi is egy ilyen napon jártunk ott. A gáton kényelmesen elsétáltunk az egyik jegypénztárhoz, ahol többféle jegyet is lehet váltani, attól függően, szeretnénk-e 3D mozit nézni, illetve csónakázni. Mi ezeket most a gyerekek száma (3) és kora miatt kihagytuk. Így sem kellett azonban unatkoznunk. Az impozáns épületnek már maga a látványa is élmény, nem beszélve a bent és környezetében bemutatott élővilágról. 


  Mi először kint tettünk egy sétát, mely során teknősöket, rókát, gólyát (reptében is), szamarat és juhokat láttunk. Az Ökocentrum foglalja magába Európa legnagyobb édesvízi akváriumi rendszerét  (1 millió liter). E mellett Magyarország első, őshonos fajokat bemutató látogatóközpontja. A fejünk felett úszkáló, akár 2 méteres vizák látványa valóban lenyűgöző. Az éjszakai erdő nevet viselő kiállítás is leköti kicsi és nagy figyelmét egyaránt. 7 emelet (25m) magasságból letekintve pedig lenyűgöző látvány tárul elénk. Szerencsére addigra a nap is kisütött, így szemügyre vehettük a lábunk alatt elterülő természetet. 


 Még több izgalmat rejthet a 127 km2nagyságú Tisza-tavon való csónaktúra, ami a centrum kikötőjéből indul. A látogatóközpont akadálymentesített, babakocsival is könnyen közlekedtünk és bababarát is, hiszen rendelkezik baba-mama szobával is. (Ezért plusz pont jár. J ) Nagyon jó választás, ha egy izgalmas, érdekes napot szeretnénk tölteni a természetben.

  Egyéb érdekes látnivaló a Tisza-tavi Vízi Sétány, ami Magyarország leghosszabb pallóutas tanösvénye, valamint a Tiszavirág Ártéri sétaút is. A sok természeti élményhez jutó ember mellett 200 madárfaj, 50 halfaj és több mint 30 szitakötőfaj is jól érzi magát itt. A Tisza-tó térsége nemcsak felszíni vizekben gazdag, hanem felszín alatti termálvizekben is, így természetesen a tó közelében is több hangulatos termál-és gyógyfürdő található. 


Publikálta és képek: Szekeres Zsanett