Bélapátfalvai apátsági templom

Írta: Szekeres Zsanett

  Nagyon örülök neki, hogy visszatértünk erre a helyre. Szilvásváradi kirándulásunk után is megálltunk itt, de az alvó gyerekek miatt nem szálltunk ki az autóból. Én azonban ragaszkodtam hozzá, hogy egy másik napon visszamenjünk. Milyen jól tettük! Csodálatos időben jártunk ott, még nem volt túl meleg sem, szépen sütött a nap, minden tökéletes volt. A Bükk ormaival körülvett tisztáson álló templom még sok száz év után is tekintélyt parancsoló. Ez Magyarország egyetlen épségben megmaradt középkori ciszterci temploma.
 Felfelé kell néznünk, ha látni szeretnénk a templom tetejét. Egészen az égig vezeti tekintetünket, az Úr felé. Beengedtek minket és ránk is csukták az ajtót. Lehet, hogy csak a korai órának köszönhető, hogy csak mi voltunk bent a templomban, de nagyon jó volt így. Lehetőség adódott csendes elmélkedésre, imádkozásra. A sok száz éves kövek mesélnek, ha nyitott füllel járunk. A leírásból megismerhetjük egészen a 13. századig visszanyúló történetét.
  A bencés rendből sarjadt ciszterciták 1232. május 1.-jén kapták meg az engedélyt az egri püspök közbenjárására, az apátság alapítására. Az alapításkor kezdett építkezést a tatárjárás (1241) után fejezték be. A korukban polihisztornak számító szerzetesek – írtak, számoltak, szántottak, vetettek, építőmesterként is tevékenykedtek itt. A monostor virágzásának korszaka a 14. század végére és a 15. század első felére esik. A Nagy Lajos király által adott kiváltságokat 1412-ben Zsigmond, majd pedig 1463-ban Mátyás király is megerősítette. A 16. században hanyatlásnak indult szerzetesi életnek a vallásháborúk vetettek véget. 1534-ben Perényi Péter elfoglalta és leromboltatta a kolostort, a templomot pedig felgyújtatta.
  Az apátság 200 éven keresztül (így a török megszállás idején is) romokban hevert. 1732-ben az apátság templomának beszakadt boltozatát újjáépítették, falait javították, s beállították a barokk oltárokat – a templom ismét használható lett és mind a mai napig istentiszteleti hely. Szakál Ernő 1953-54-ben tisztította meg a barokk vakolattól. A templom helyreállítása során a monostor falai teljesen eltűntek. Az alapfalakat 1964-65-ben tárták fel, ma a déli oldalon romkertként látható. Helyének egy részén a 19. században kőedénygyár állt.


 A templom építéstörténetében három építészeti stílust különböztetünk meg: a francia késő románt, a német gótikát és a barokk stílust. A különleges szépségű, késő román stílusú, háromhajós, keresztházas templom, a különböző stílusjegyek harmóniájával, jelenlegi formájában is lenyűgöző. Térhatásával és 750 éves múltjával rendkívül impozáns látványt nyújt az épület.
Képek Szekeres Zsanett és Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com