Noszvaj, a mesefalu

  Aki szeretne kacskaringós utakon visszautazni a múltba, ki ne hagyja Noszvajt. Igazi időutazásban lehet részünk, ha ellátogatunk ebbe a faluba. Noszvaj (Nosville) szó jelentése: a „mi falunk”. Így is érezheti mindenki, aki ott jár. Az autentikus tájházba, a Gazdaházba betérve a régi paraszti életmódba nyerhetünk bepillantást. Igazi műemlék ez, tisztaszobával, búbos kemencével. Ott jártunkkor meleg kemence fogadott minket, mint azt a kedves hölgyektől megtudhattuk, nem ritka az ilyesmi, hiszen naponta sütnek valami finomságot. A pajtában sok-sok játék várja nemcsak a gyerekeket, hanem a gyereklelkű felnőtteket is. Lehet csigát húzni, karikát dobálni. Legjobb a nagyméretű kirakó kockákból, amiket elforgatva a kor jellemző ruháit ismerhetjük meg, esküvői ruhától a népviseletig. A kihelyezett plakátokról a falu történelméről tudhatunk meg többet. Pocem, a kőbe faragott utca, igazi hungarikumnak számít. Az itt élők rájöttek, hogy a vulkanikus riolit tufa nemcsak szobrászkodásra alkalmas, hanem kiválóan lehet tereket is kialakítani ebben a kőzetben. Mindez nem az őskorban történt, hanem sokkal később. Még a xx. században is laktak ilyen barlanglakásokban, 1930-ban a lakosság 36%-a egészen pontosan. A Pocem ma összművészeti alkotótelep, időszakosan kiállításoknak és a falu rendezvényeinek teremt különös atmoszférát térben és időben.  A De la Motte-kastély késő barokk, copf stílusban készült. Igazán bájos épület, a magyar kastélyépítés miniatűr, világi hangulatú remeke, amit nagy angol kert vesz körül.
Családosoknak nagyszerű program a Meseút, ami az egyik helyi kávézóból indul és meséken keresztül ismerteti meg a résztvevőket a palóc vidék legendáival, szokásaival. Mi sajnos nem tudtuk most kipróbálni a rossz idő miatt, de ami késik, nem múlik.
Noszvaj az a hely, ahol képtelenség unatkozni. Mindenki találhat magának, nézni,- érezni, - kóstolnivalót. Mesés bájával, visszafogottságával, illataival rabul ejti az oda látogatók szívét. 

Írta és képek: Szekeres Zsanett