Rádpusztai templomrom

  Írta, képek: Szekeres Zsanett

  Lubickolni nem tudtunk balatonlellei kirándulásunk során, ezért meglátogattuk a romtemplomot Rádpusztán. Kellemes időben, zöldellő fákkal övezve, távolban a Balatonnal nagyon megkapó látványt nyújt a hely. Még így hiányosan is lenyűgöző. Vajon milyen lehetett fénykorában? Ezen gondolkoztam, mikor felfelé tekintettem a templomban, aminek az ég a teteje.  A XIII. században késő-román stílusban, faragott homokkőből és téglából épült templom feltárt romja nyáron zenés kamara esteknek ad otthont.
  A félköríves szentélyű, egyhajós épület nyugati oldalát nyílás nélküli, oromzatos harántfal zárja le, sarkain markáns, lépcsős támpillérekkel. E térhez kelet felől előbb egy keskenyebb hajószakasz csatlakozik, majd – a diadalív után – az íves apszissal záruló szentély. A tisztán téglából épített, szűkebb hajószakasz északi fala magasan megmaradt, jól látszanak rajta a kétosztású boltozat vállkövei és bordaindításai. E falhoz csatlakozik kívülről, kis átjáróval egy dongaboltozatos sekrestye, amelyet utóbb kápolnává alakítottak át. A bejárat a feltűnően szép, szabályos sorokban rakott, sötétvörös téglafal déli oldalán nyílik. A széles és magas lábazati párkány végigfut a szentély íves falán is, a nagyméretű, lapos téglákat rézsűsen rakott idomtéglák koszorúzzák.

  Az elhagyott és elhanyagolt rom régészeti kutatására 1969-ben került sor, ezt követően részlegesen helyreállították és konzerválták. Az utóbbi években példamutatóan rendbe hozták, kigazolták és parkosították a környezetét, gondozzák a régi temetőt. A rádpusztai templomrom a maga nemében Magyarország egyik legszebb műemléki látnivalója.

 A település másik nevezetessége a lovascentrum. Számos lovat, háziállatot láthatunk, simogathatunk a kifogástalan tisztaságú lovardában és környékén. Lehetőség van továbbá lovaglásra és sétakocsikázásra is. A korszerű játszótéren biztonságosan szórakozhatnak a legkisebbek is. A kifáradt, megéhezett családok választhatnak a csárda magyaros ízvilágú, finomabbnál finomabb ételei közül. Mindkét úti cél kellemes időtöltést ígér.