Szerencs Ki ne hallott volna már a szerencsi kakaóról? Nos, ez a méltán híres hungarikum a Borsod-Abaúj – Zemplén megyei Szerencsről származik. A csokoládégyár történetéről a Rákóczi-vár múzeumában található kiállítás keretein belül tudtunk meg többet. Szerencs történelme és fellendülése szorosan kapcsolódik a termelő üzemeinek a cukor – és csokoládégyár létrejöttéhez. A múzeum kiállítását a látogatók eredeti dokumentumok, fényképek, tárgyak segítségével megismerhetik a gyár történetét, a gyártási – és csomagolási technikákat. A csokoládégyár 1923-ban kezdte meg működését, bár ez az édességfajta még nem volt annyira ismert és elterjedt és kevés gép is állt rendelkezésre, ezért csak táblás csokoládét és kakaóport gyártottak. A gyár első vezetője Liechti Frigyes, svájci származású élelmiszeripari mérnök volt, aki 25 éven keresztül állt az üzem élén. Vezetése alatt állandó termék – és csomagolásfejlesztéssel világhírűvé vált a szerencsi csokoládé. Ezt a hírnevet az államosítás után sem vesztette el a gyár, ahol egészen 1994-ig folyt a gyártás. A szerencsi csokoládéhoz kötődő hírnevet napjainkban a Szerencsi Bonbon Kft őrzi.
A múzeum emellett otthont ad a képeslapok világát; Rákóczi Zsigmondot és korát; valamint Fery Antal exlibriseit bemutató kiállításoknak is.A várról:
 A 17. század elejétől felemelkedő és egyre nagyobb vagyonnal rendelkező Rákóczi család és Szerencs története több ponton is összekapcsolódik. A Rákóczi család vagyonának és az azzal járó tekintély megalapozója Rákóczi Zsigmond volt.


 1544-ben kisbirtokosi családban született, később Szendrő és Eger főkapitánya lett, kiemelkedő pénzügyi tehetségének és jó házasságainak köszönhetően jelentős birtokok, várak, kastélyok ura lett és élete utolsó időszakában Erdély fejedelmévé választották.

 
 A mezővárosi ranggal bíró Szerencsnek stratégiai szerepe volt, jelentőségét az adta, hogy a hegyaljai borvidékhez tartozott. Rákóczi Zsigmond 1583-ban zálogbirtokként kapta meg, majd 1603-ban a család örökös tulajdona lett. Itt építette meg a Rákócziak első várerődítményét, itt születtek fiai és Szerencs volt a Rákóczi-birtokok központja. Végső akarata szerint Szerencsen temették el Rákóczi Zsigmondot.
A várat mesébe illő park veszi körül, érdemes egy nagy sétát tenni benne.


Szöveg és képek: Szekeres Zsanett
Légifelvétel és látványrajz: Civertan - www.legifoto.com