Romokban heverő múlt

 A Székesfehérvár-Kisfaludon található Simay-Holczer kastély ma romokban hever. Elhagyatva áll a Fehérvár és Pákozd közötti út mentén. Egy tábla jelzi, hogy belépni tilos, mert magánterület. Siralmas látvány.



  A kastélyt az 1900-as években építették romantikus stílusban. Adamek Ferenc mérnök tervei alapján épült, Székesfehérvár határában. 1945-ben a termelőszövetkezet kapta meg, ekkor felszámolták a kastélykertet. Utolsó tulajdonosa Simay Lajos volt, aki a háborúban Ausztriába menekült. Mindenét, még feleségét is hátrahagyta. Az ÁVH Rezi Rózsát elfogta és vagyonától megfosztotta, majd válásra kényszerítette. Simay vissza szerette volna kapni a kastélyt, de ehhez semmilyen hivatalos iratot nem tudott bemutatni. 


 A kastély udvarán pár éve még egy obeliszk állt, körülötte szovjet katonai temető volt. A temetőben nyugvó testeket exhumálták és újratemették, 2012-2013-ban. 73 szovjet, 24 német és 3 magyar katona tetemét emelték ki a kastély kertjéből. Csupán egyet sikerült azonosítani. 




  Az 1956-os forradalom után az alagsorban egy titkos labor is működött. Akkor a kastély a Nehézipari Minisztérium tulajdona volt és a Pátka környéki uránkeresés "székhelye" volt. Ekkor öt bányászcsalád élt az épületben. Később antiszociális családokat költöztettek a kastélyba, akik még a padlót is eltüzelték. Őket erőszakkal távolították el az épületből. 
   1998-ig a Székesfehérvári önkormányzat tulajdonában volt. Ekkor eladták, majd párszor gazdát cserélt, jelenlegi tulajdonosa a műemlékké nyilvánított kastélyt, mindössze 33 millió forintért árulja. Az eladást nehezíti, hogy közvetlen mellette működik egy csirke és egy sertéstelep.





"Helyreigazítás!"
Tegnap megjelent cikkem nagy érdeklődésre tett szert! A Székesfehérvár-Kisfaludon található Simay-Holczer kastély fotózásakor azonban hibát követtem el. Olyannyira, hogy a tegnap este folyamán még magával az új tulajdonossal is sikerült szót váltanom, egy rövid telefonbeszélgetés alkalmával. Tehát az ingatlannak új tulajdonosa van, aki szemmel láthatólag elkezdte az kastély körüli tereprendezést és új kerítést és táblákat helyezett el. Valamint hamarosan megkezdődnek az épület állagmegóvási munkálatai. Véleményem szerint, ez a rövid beszélgetés alatt is lejött, jó kezekben van a dolog! 
Azonban én magam is kérnék mindenkit, hogy vegye figyelembe a terület körül elhelyezett tiltó táblákat, és ezúton is elnézést kérek a tulajdonostól, hogy én ezt nem tettem meg. Ezzel kockáztattam a saját testi épségemet. A felelősség pedig az úré, akinek kilétét én nem fedem fel. Arra kérnék mindenkit, hogy ha fotózni szeretné az épületet, azt szigorúan, csak a tulajdonos, vagy a hamarosan kezdődő munkálatok vezetőjével, engedélyével tegye! 
Öröm azonban számomra, hogy így kiderűlt, hogy egy olyan ember kezében van a dolog, aki nemcsak, hogy megmenteni szeretné az épületet, hanem komolyan tesz is érte. Munkájához sok szerencsét és jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel: 
Nagy Gábor, a Megnézlek Magyarország blog szerzője



Forrás: internet
Fotó: Nagy Gábor, www.legifoto.com

Magyarországi kastélyok látványtérképen: