Alcsút, kastély és arborétum

Ahol a legszebb a tavasz Magyarországon
Az arborétum hóvirágszőnyegén ámul az egész ország

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy Gábor, Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com


    Telis-tele van az internet az Alcsúti Arborétumban készült, szebbnél szebb képekkel. A Megnézlek Magyarország kicsinyke stábja is ellátogatott az egykor Habsburg birtokra, hogy lencsevégre kapja a tavasz első, de annál látványosabb ébredését. Fejér megyében jártunk Alcsúton.

Hóviráglepelbe borult a föld                                                   Fotó: Nagy Gábor


   Alcsút története egészen a 12.századig nyúlik vissza. Már ekkor nemesi faluként említik egy adóösszeírásban. 1365-ben szerepel egy oklevélben. Ekkor még Pilis vármegyéhez tartozott. Az 1600-as években kipusztult, majd újjáélesztve a pálos rend szerette volna megszerezni a falu fölötti irányítást. 
  Az uradalom egyik legismertebb alakja József nádor volt, aki megteremtette az Arborétum alapjait azzal, hogy 1825-ben különleges növény fajokat telepített a Polach Mihály által tervezett kastély kertjébe.


Panoráma a kastély megmaradt főhomlokzatával                               Fotó: Nagy Gábor

Légifelvétel a kastélyról                                                                 Fotó: Civertan Grafikai Stúdió

    1944-ben a ház szülöttjének József főhercegnek a birtokában volt a kastély. A frontvonal közeledtével még Szálasi is megfordult a kastélyban egy magas rangú német katonatiszttel. A főherceg feleségét arra kérték, hogy hagyja el a birtokot, mert az hamarosan veszélyes zónába fog kerülni. Amikor a szovjet csapatok megérkeztek Alcsútra egy lövés sem dördült, a falut átadták nekik.


Madárlátta Arborétum és Kastélyrom                                  Fotó: Civertan Grafikai Stúdió


   Az Alcsúti Arborétum a magyarországi élőfagyűjtemények egyik legnagyobbikaként van számontartva, több mint hetven hektáron terül el. A kertet egy Schönbrunnból hazatért kertész tervezte meg, mint angolkert. Nehéz most elképzelni, de ez azelőtt egy birkalegelő volt, három szál fával. A több mint háromszáz fafaj telepítése egyedülálló volt Magyarországon, főleg hogy itt mindegyik faj ismeretlen volt.

  Egyik leglátványosabb eseménye a tavasszal hóvirágba boruló talaj. Pár hétig minden ide látogató megcsodálhatja, hogyan is néz ki több ezer, több tízezer hóvirág együtt. A február végén, március elején virágzó növényrengeteg csodálatos látványt nyújt, és Magyarország legnagyobb, és legszebb látnivalói közé tartozik ebben az időszakban, több ezer turistát vonzva az arborétumba.

Hóvirág rengeteg márciusban     Fotó: Nagy Gábor



Kisfilmünk az Arborétumról és a hóvirágokról:





LÁTVÁNYTÉRKÉP KASTÉLYOKRÓL
KÉSZÍTETTE: CIVERTAN GRAFIKAI STÚDIÓ
MEGRENDELHETŐ:  www.var-webaruhaz.hu