A Sárvíz-folyón való átmenetelre más út nincsen

  Székesfehérvártól csupán 10 kilométerre a Balaton felé, a 7-es számú főút közvetlen közelében található Kulavár, Szabadbattyán belterületén. Volt őrtorony, de lerombolták, majd felépítették, később magtár lett, ma múzeum.


  Már az 1300-as években királyi vámszedőhely állt itt. Az itt szolgálóknak építettek vastagfalú támpillérekkel megerősített őrtornyot. 1398-tól a grófi Batthyányi család tulajdona. Valamennyi hadászati jelentősége, csak az 1541.-ben bevett fehérvári vár elfoglalása után volt.  A törökök előbb lerombolják, majd újraépítik. Palánkfalat építettek köré és vizesárokkal is körbevették.  1568-ban a védők létszáma 109 főnyi zsoldos volt. A török uralom alatt, elővárként működött, innen vitték a hírt, ha nagyobb Habsburg sereg érkezett.

"E vár Székesfehérvárnak az előpajzsa az ellenséggel szemben, és katonái naponta háromszor-négyszer is harcolnak az ellenséggel, mert a Sárvíz-folyón való átmenetelre más út nincsen. E folyón átmenőktől a vár katonái vámot szednek."

Evlia Cselebi, török utazó  A keresztény csapatok újra 1601-ben vonultak be falai közé, de véglegesen csak 1687-ben sikerült megtartani a Habsburg zsoldosoknak. A körülötte lévő palánkvár idővel elpusztult, magát a gótikus lakótornyot magtárrá alakították. Ma Fejér megye török kori emlékeit bemutató múzeumként működik. Épületét 1970-es években újították fel.Forrás: internet, Várak a magasból - Zrínyi kiadó 2009
Fotók: Nagy Gábor, www.legifoto.com


Váras termékek a Civertantól:

Látványtérkép: