10 dolog, amit a Dunáról érdemes tudni


Első, hogy a Duna 2850 km hosszú. Ebből Magyarországi szakasza 417 km. Az ország legmeghatározóbb vízrajzi eleme.

Második, hogy a világ legnemzetközibb folyója. 10 országon folyik keresztül, és 4 jelenleg is főváros fekszik a partján: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád. Még 7 országot érint a vízgyűjtő területe.


Harmadik, hogy a Fekete erdőben ered Németországban, és a Fekete-tengerbe ömlik Romániában.

Negyedik, hogy a Dunát viszonylag kevés környezeti kár érte Európa más nagy folyóival szemben, ezért élővilága épen megmaradt. Partja 17 Nemzeti Park partjait mossa. Magyarországon a Duna-Dráva Nemzeti Parkot, és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot szeli át.

Ötödik, hogy a Duna áradásával öntődik el a Gemenci erdő, Európa legnagyobb ártéri erdeje.




Hatodik, hogy a Duna nemzetközi hajózási útvonal. Mintegy hatvan mellékfolyója is hajózható, ezzel óriási gazdasági szerepet tölt be Európa és Magyarország életében. 15 nagy nemzetközi árukikötő található a partján.

Hetedik, hogy a folyó sok nagy művészt is megihletett. Strauss: Kék Duna keringője világhírnévre tett szert, de Verne: A Dunai Hajós című kötete is nagyon ismert. Hazai klasszikus József Attila: A Dunánál, vagy Jókai Mór: Az arany ember című műve.  


Nyolcadik, hogy a Duna homokja, gazdaságosan kitermelhető aranyat tartalmaz, de eddig ipari kitermelés sehol nem történt. A hordalékban található arany nagy része a Magas-Tauernből származik. 

Kilencedik, mivel a Duna különböző éghajlatú területeken halad keresztül, így élővilága igen változatos. A hosszanti változatosság mellett,  a keresztmetszeti tagozódás is jellemző, de a vízpart is tökéletes élettér sok növény és állat számára.


Tizedik, hogy vizén és vízpartján is jelentős turizmus zajlik. Olyan esztétikai élményt nyújt, ami miatt messzi országokból és földrészekről utaznak a Duna országaiba, köztük Magyarországra is. Páratlan szépségű a budapesti éjszaka fényei a Dunán, vagy lenyűgöző a Dunakanyar a Visegrádi fellegvárral, Szentendre romantikus városkája a parton, és sorolhatnánk még.