Megújult a Sóstó Északi tava

 Finisbe ért a székesfehérvári Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációjának első fele, amelyben az úgynevezett Északi-tó újult meg. A 2018.08.11.-én a látogatók számára is átadott területet, első napján fedeztük fel. Nem volt ismeretlen a számunkra, hiszen egyik kedvenc fotósterületünk fehérváriként. A vizes élőhelyek vadvilágán kívül apró és nagyvadat is fotóztunk már itt, így alig vártuk az átadást.

Írás és fotók: Nagy Gábor


 Egészen egyedülálló, hogy egy vidéki nagyváros belterületén egy ekkora egybefüggő természetvédelmi terület legyen. A belvárostól gépkocsival, de helyi járattal is csupán pár perc alatt elérhető a Sóstó. A városvezetés évekkel ezelőtt kérte a kormány segítségét abban, hogy az újjáépített Videoton Stadion tőszomszédságában álló területet kapcsolják hozzá az új fociaréna beruházásához, így ne csak a Sóstói Stadion, hanem maga a sóstó is megújulhat. Ezzel nem csak az volt a cél, hogy egy ilyen jellegű közösségi tere is legyen a városnak, hanem egy nagyon fontos és értékes természeti érték megóvása, újraélesztése is. 




  Az már most egyértelmű, hogy a projekt sikeres volt. Én magam sem láttam még ennyi és ennyi féle madárfajt a területen. Ők már előttünk birtokba vették a mederkotort, költőszigetekkel felszerelt területet, és láthatóan jól is érzik magukat. Számunkra új cölöphidas sétautakat és interaktív ismeretterjesztő táblákat építettek. Megújult az ikonikusnak mondható kócsagtorony, és több a madarak megfigyelését szolgáló építmény is létesült. Annak ellenére, hogy a városban az átadás napján az év legkiemeltebb és legfontosabb ünnepi játékai, fesztiváljai, koncertjei zajlottak, annyian voltak a Sóstó Természetvédelmi Területen, hogy talán összesen nem láttam még ennyi embert itt. Örömmel nyugtáztam, hogy Székesfehérvár városa egy olyan hellyel bővült ismét, ahova szívesen járnak majd az emberek. Emellett nagyon fontos, hogy a városban valósággá válik, és egyszerűen elérhetővé a természetközeli élmény, nem csak nagyoknak, hanem kicsiknek is. A látvány és az elhelyezett ismeretterjesztők pedig remélhetőleg arra tanítanak majd bennünket és a jövő generációját is, hogy vigyázzunk ezekre az értékekre.







 Természetkedvelő és aktív természetjáró székesfehérváriként köszönöm a város vezetésének, hogy megmentették ezt a csodálatos környezetet a fehérvári és magyar polgárok számára, és nem utolsósorban az itt lévő élővilág számára. Remélem sok gyermek és felnőtt ismeri meg majd ezen a helyen a vizes élővilágot, ezt a hatalmas értéket, amivel Székesfehérvár rendelkezik.