Tata vára

Magyarország egyik legromantikusabb történelmi emléke

Írta: Nagy Gábor
Fotó: Nagy Gáborné Katalin, Nagy Gábor, Civertan Grafikai Stúrió www.legifoto.com

 Aki ellátogat Tata városába, sok érdekes és értékes műemlék között, megtekintheti a középkori Magyarország egyik jeles várát, vagyis annak romjait és megmaradt, helyreállított szárnyát. Festői környezetben, a tatai Öreg-tó partján álló, műemlékegyüttesben a korhű berendezések mellett, római kori, és az Esterházy család korabeli kiállítások is várják. Érdemes megtekinteni. Mi most ott jártunk.


Megmaradt vár homlokzata, a kiállítások helyszíne

   Magyarország legromantikusabb várát Luxemburgi Zsigmond építette az 1300-as évek végén. Ezután a Rozgonyi család zálogába került ahonnan csak I. Mátyás váltotta meg. Mátyás bővítette a várat két emeletessé, és kikövezett árkot húzatott a vár köré. Ezután fia Corvin János örökölte a várat, akitől II. Ulászló király szerezte meg. A mohácsi csata után török csapatok portyáztak a környéken, de Gróf Cseszneky György sikeresen megvédte a várat. Ezután a Győrhöz tartozó végvári rendszerhez tartozott és a török csupán pár évig birtokolta. A visszafoglalás után egy nagyszabású haditechnikai fejlesztésbe kezdtek. ekkor került megépítésre a külső várfalrendszer, és a ma is látható hatalmas vizesárok.


A légi felvételen kirajzolódik a vár alaprajza

    A bécsi ortromra vonuló Kara Musztafa nagyvezír a várat felrobbantatta 1683-ban. I-Lipót császár általános rombolási rendeletétől pedig a Rákóczi féle szabadságharc mentette meg.
  1727-ben a tatai uradalmat Esterházy József gróf, országbíró vásárolja meg. Ekkor épül a várhoz a mai napig a vár megközelítését elősegítő négy félköríves híd és közvetlen a várba érve a bal oldalon található udvarbírói épület cellákkal. Az épületbe kerültek az Esterházy család levéltára és a gyűjteményeik. Több cellát is kialakítottak még az épületben, és egy új kápolnát is építettek, amiben a raboknak tartottak misét, majd később az itt élő angolok használták az anglikán egyház szolgálatában. Az 1800-as évek végén egy nagy országos hadgyakorlat miatt átalakították az ablakokat, hogy itáliai gótikát idézzenek. A 20. század elején is építkezések, boltozások voltak a várban, ezek ismerté tették a várat, de történelmi hitelességet nem mutattak. 1945-ig volt az Esterházy család birtokában. 1955-től működik benne a Kuny Domokos Múzeum. 1965-től folynak ásatások a területen.


cserépkályha az emeleti részen


Facebook oldalunk: MegnezlekMagyarorszag


Rendelhető: www.legifoto.com