Mi is az a Bakony-Balaton Geopark?

Amit érdemes tudni:
 
A Balaton északi partja a Badacsony tetejéről


  A Bakony-Balaton Geopark a Balaton-felvidék és a Bakony térségében található, mintegy 3244 km2, egybefüggő területen. Magában foglalja majdnem az egész Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, a Magas-Bakonyi Tájvédelmi körzetet és a Somló Tájvédelmi Körzetet illetve Fonyód térségét is.
  A Geopark célja megőrizni és bemutatni azt a földtani értéket, amely a területén található, mindezt a rajta élő emberek segítségével, bevonásával. A Geoparkot irányító szervezet és a Geopark Partnerek bekapcsolódnak a földtudományi oktatásba és tudományos kutatásba, valamint a földtudományi értékek kezelésébe, helyreállításába is.  


Zsidó-hegyi geológiai alapszelvény, a Bakony-Balaton Geopark egyik bemutatóhelye




  A fenntartható jellegű geoturizmuson keresztül egy megfelelően nagy kiterjedésű geopark képes a helyi gazdaság fejlődését is szolgálni. A geoparkok fontos célja a helyi kézműves termékek, illetve a helyi, vagy biotermesztésű élelmiszerek népszerűsítése is. A Bakony–Balaton Geopark Partner megnevezésnek és logónak, mint magas szintű, a fenntartható fejlődés értékrendje mentén szerveződő szolgáltatások és áruk védjegyének bevezetése révén a területen élő közösségek új fejlődési lehetőséghez jutnak.
 A Bakony–Balaton Geopark elnevezés nem csak egy területet jelent, hanem egy szervezetet is. A szervezetirányítója a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, melyen belül a Bakony–Balaton Geopark Csoport dolgozik közvetlenül a geopark programon, illetve az Igazgatóság több munkatársa is részt vesz a geoparkhoz kapcsolódó munkák elvégzésében. Az Igazgatóság célja, hogy a szervezet munkájába bevonja a területen működő illetve élő, a geopark céljaival azonosuló intézményeket, önkormányzatokat, közösségeket, szolgáltatókat és magánszemélyeket, melyek Bakony–Balaton Geopark Partnerekként dolgoznak a geopark szervezetében.







  A Bakony–Balaton Geopark 2012 szeptembere óta tagja az Európai Geopark Hálózatnak és az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózatnak. A tagság elnyerését több évi előkészítő munka előzte meg, majd 2011 decemberében a pályázati anyag beadásával jelentkezett a Balaton-felvidéki Igazgatóság ezen szervezetekbe. A következő év nyarán az európai és globális hálózatok képviseletében két geopark szakértő kétnapos helyszíni bejáráson is részt vett. A szakértők által elkészített jelentés és a benyújtott pályázati anyag alapján a XI. Európai Geopark Konferencián, a portugáliai Arouca Geoparkban hirdették ki pályázatunk eredményét: hazánkban másodikként a Bakony–Balaton Geopark is felvételt nyert a két nemzetközi hálózatba!


A Gulács és a Csobánc a Badacsonyról


Tapolcai-tavasbarlang, szintén a Bakony-Balaton Geopark területén található

 Érdemes megnézni a Bakony-Balaton Geopark területén:

-TAPOLCAI TAVASBARLANG
-BALATONEDERICS: CSODABOGYÓS BARLANG
-MONOSZLÓ: HEGYESTŰ
-TAPOLCAI MEDENCE, TANU HEGYEK
-KÁLI MEDENCE
-TIHANY LEVENDULA HÁZ
-BALATONKENESE: MAGASPART
-BALATONFÜRED: LÓCZY BARLANG
-VÁRPALOTAI HOMOKBÁNYA TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET
-SZENTGÁL: KŐLIK
-SZENTBÉKKÁLLA: KŐTENGER


Forrás: www.geopark.hu