Egy középkori halászfalu emléke a Balaton-felvidéken

  A fülöpi templomrom, Révfülöp belterületén található, közvetlen a Révfülöp vasútállomás mellett. Az 1211-ben először említett Fülöp falu, egyhajós templomának romja. A viszonylag jó állapotban megmaradt templomrom ma műemlék.


  A Révfülöpön található rom, könnyen megközelíthető. közvetlen a vasútállomás mellett a település belterületén tekinthető meg. A XIII. században épült templom a török időkben néptelenedett el a faluval egyben. A szépen fennmaradt falakat 1953-ban, a Műemléki Hivatal konzerváltatta. 2000.-ben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felújíttatta.


  A középkorban a Pilip praedium névre hallgató falu a Tihanyi apátság uradalmi majorja volt, és már az Árpád korban rév átkelőhely volt. Az aprócska halászfaluhoz tartozott az egyhajós, oldalt sekrestyével rendelkező templom.


  A templom építőanyagaként a környéken fellelhető vörös homokkövet használták. A ma is látható, gyönyörű bélletes kapu is ebből készült. A román stílusban épült templomot a törökök égették fel a faluval együtt 1548-ban. Ekkor a település elnéptelenedett, és az élet csak az 1700-as években indul újra, akkor szőlőtermesztők veszik birtokba a környéket, majd ismert üdülőfaluvá válik.



Forrás: Internet
Fotók: Nagy Gábor