Csókakő vára

A Vértes védvonala 1.

Írta: Nagy Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com




  A Vértes hegység nyugati oldalának sziklaperemén épült erődítmény, Fejér megye egyetlen, viszonylag épen megmaradt vára. A hegy oldalából kinyúló dolomitplatóra épített vár, Székesfehérvárról mindössze 15 km-re található, északi irányban. Pár évtizeddel ezelőtt már szinte alig látszottak ki a romok a föld és növényzet alól, ma a környék legnagyobb turisztikai látványossága. Tövében halad el az Országos Kéktúra útvonala. Jelenleg is építés alatt áll és régészeti feltárásokat folytat a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága.



   A honfoglalás után a Csákok kezébe kerül a terület, akik hosszú ideig uralják a környező birtokokat, feltehetően Csákvár központtal. Csókakő fekvése igen kedvező, innen felügyelték a Gaja-patak mentén lévő utat. A település és a vár említése elsőként egy 1299-ben kelt oklevélben található.
A Csákoktól Anjou Károly szerezte meg, mert nem akarta, hogy egy számára is veszélyes birtoktömb alakuljon ki. A Csókakői vár várnagya a vármegye ispánja volt. 15. században a Rozgonyi család kezére kerül. Rozgonyi István 1428-ban megmenti az uralkodó életét, valószínűleg ezért kapja cserébe. A rozgonyiak után Corvin János és Bakócz Tamás is a vár tulajdonosai közé tartozik.



   16. században elveszti a jelentőségét, hiszen a török seregekkel szemben egy ekkorka erősség képtelen felvenni a harcot. 1543-ban Szulejmán serege elfoglalja a közeli Székesfehérvárt. 1544-ben Ahmed fehérvári bég előtt kardcsapás nélkül megnyitják Csókakő kapuit. Innentől fogva  a törökök előretolt helyőrsége volt, mindössze 33 janicsárral a falai között. 1687 őszén szabadult fel.



   1850 körül Rómer Flóris ismerte fel a hely régészeti jelentőségét.1885-ben kerül sor az első felmérésre. A várat 1953-ban nyilvánítják csak műemlékké. 1960-ban elkezdődik egy helyreállítás és ásatás, de ez félbemarad. 1995-ben megalakul a Csókakői Várbarátok Társasága, és szó szerint a földből kiásott köveket kezdik el visszaépíteni a falakra. Azóta zajlanak régészeti feltárások is a vár területén. Ez jelenleg is, nagy erőkkel zajlik, és mára kezd kirajzolódni, a vár eredeti formája. Pár éve helyreállították a kaputornyot, és a kápolnát modern és régi technológiákkal. Valamint a vár szerepel a Kormány vár helyreállítási programjában is. Talán nemsokára régi pompájában ragyog majd, őrizve a Móri árok csodálatos látványát a Vértes oldalából.


Váras kiadványok
a Civertan Grafikai Stúdiótól:




Megrendelés: