"Körülöttem minden Anglia..."

A martonvásári Brunszvik kastély és parkja

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy Gábor, Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com


  Martonvásár Budapestről Székesfehérvár felé félúton található a 7 számú főút mellett. Festői szépségű kastélya és annak parkja, több órás kikapcsolódást nyújt az oda látogatók számára. Több múzeum, és nyaranta komolyzenei rendezvények várják az érdeklődőket. Beethoven több alkalommal is vendégeskedett a kastélyban. Most nézzünk szét mi is.





  Brunszvik Antal Mária Teréziától kapta a grófi címet és ezzel együtt a martonvásári birtokot is. Az ő unokája, aki szintén az Antal nevet viselte, építette a kastélyt a hatalmas birtokon. Ennek alapjául szolgált a még a Beniczky család által épitetett egyszintes, barokk kúria. 1773 és 1776 között emelték a barokk templomot. Mai formáját majdnem száz évvel később, 1872-75 között nyerte el,  a hazai neogótikus építészet egyik gyöngyszemeként. 




1800-ban Ludwig van Beethoven is a kastélyban vendégeskedett. 1893-ban eladták és még József főherceg is birtokolta egy rövid ideig. Ezután a híres magyar sörgyáros Dreher kezében landolt, aki egészen 1945-ig magánkézen tartotta. 1951-ben Mezőgazdasági Kutató Intézet alakult a településen, ami azóta a Magyar Tudományos Akadémia kezelésében áll, és az épület falain belül kapott helyet. 2005-ben Martonvásár városi rangot kap. A kastély ad otthont a Beethoven Emlékmúzeumnak és az Ovodamúzeumnak, ami Brunszvik Teréz emléke előtt tiszteleg, aki Budán nyitotta meg Közép-Európa első óvodáját, akkori nevén kisdedóvót, Angyalkert néven. Haláláig összesen 80 ilyen intézményt nyitott. Feljegyzések szerint ő állította fel 1824-ben, a kastélyban, Magyarország első karácsonyfáját. Egyes vélemények szerint Beethoven miatta látogatta az épületet.




  A kastély körül mintegy 70 hektáros, angolkert található. Óriási élmény e csodálatos kertben sétálgatni. Nyaranta a park ad otthont a Nemzeti Filharmonikusok Beethoven estjei nevű rendezvénynek. Ha a Balatonra esetleg a szomszédos Velencei-tóra igyekszünk, akkor szánjunk időt erre a fantasztikus helyre, hiszen mellette halad el az M7-es autópálya is.

A címben szereplő mondat Richard Bright-tól származik 1815-ből, aki egyik útja során írta e mondatot.