Az Országháza

Parlament
Magyarország és Budapest emblematikus épülete

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy Gábor, Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com


  Az országháza Magyarország legismertebb középülete. Budapest V. kerületében a Duna partján, a Kossuth téren található. Hatalmas neogótikus épület, ami nagyban meghatározza a város látképét. Mi most a történetével foglalkozunk inkább, mintsem a jelenével.



Fotó: Nagy Gábor


  A magyar Országháza épületének építésére 1881-ben írtak ki tervpályázatot. Ezt előzte meg egy 1880-ban alkotott törvény, amely kimondta, hogy a magyar országgyűlésnek egy állandó épületet kell építeni. A tervpályázatok közül Steindl Imre tervei kerültek megvalósításra. A barokk alaprajzra, neogótikus, csúcsíves falak és díszek kerültek a historizáló eklektika jegyében. Az építkezés első napja 1885. október 12.-én volt, és 1904-ig tartott. Steindl már nem érte meg az épület teljes elkészülését. Szinte kizárólag magyar alapanyagokat használtak. Negyvenmillió tégla, félmillió díszkő, és negyven kilogramm 22-23 karátos arany épült bele a parlament épületébe.
  1896. június 8.-án tartotta ünnepi, első ülését a magyar országgyűlés az épületben , ami ekkor még koránt sem volt készen. A Duna felől van a főhomlokzat, de a főbejárat a Kossuth téri. Több mint 200 iroda, több tucat lépcsőház és lift van az épületben. Kívül több mint 150 szobor, belül több mint 240 díszíti a homlokzatot és a belső tereket. Az épület monumentalitását hűen tükrözi, hogy a Duna felőli homlokzat felújítása több mint 21 évet vett igénybe. Közel egy éve készült el a Kossuth tér felújítása, megújítása is, ami rendkívül szép látványt nyújt.  
   2000. év első törvénye alapján pedig a magyar királyi koronázási ékszereket a Parlament Kupolacsarnokában őrzik.


Fotó: Cervitan Grafikai Stúdió   www.legifoto.com
 
Reklám
Magyarország Nemzeti Emlékhelyei látványtérképen
Megrendelhető: www.legifoto.com