Utazás a 1800-as évek Nagyvázsonyában

Néprajzi ház - Nagyvázsony
Történetek, amik életre keltik a múltat

Írta és képek: Nagy Gábor


  Azt hiszem nem túlzok ha azt írom, hogy egy fergeteges idegenvezetés részese lehettem a minap a nagyvázsonyi néprajzi házban. Olyan történeteket hallgathattam meg, amelyek, ha csak egy kis időre is, de elrepítettek egy olyan letűnt világba, amelyet ez az épület hivatott bemutatni. Megérkezésünkkor nem is számítottam rá, hogy ekkora élményben lesz részünk.  Az épületnek már a külseje is ámulatba ejtő és egy mesés világot idéz.






   A Kinizsi vár  megtekintése után, az ember úgy gondolná, hogy a néprajzi ház már nem is olyan nagy durranás. Szégyenlem bevallani, de magam is így gondoltam. Tévedtem. Számomra és szerintem minden látogató számára hatalmas élmény. Valami olyan kulturális értéket képvisel a gyűjtemény, amit a mai rohanó világban kevesen vesznek észre és tudnak igazán értékelni. Azt hogy hogyan éltek hazánkban több mint kétszáz évvel ezelőtt, hogy hogyan működtek a családok, a mindennapok, vagy hogy milyen klíma működött egy tehetős magyar parasztcsalád házában. Sok mindenre ad választ ez az aprócska épült és a benne összegyűjtött anyag. Külön szeretném kiemelni azt az idegenvezetést, amit az ott dolgozó úr, saját bevallása szerint műszerész, szerintünk muzeológusokat megszégyenítő mesélő, majd másfél órán át tett azért, hogy mi megismerjük a paraszti élet csinnyát-binnyát. Vannak emberek, akiknek munkáján visszatükröződik az, hogy szeretik amit csinálnak. Külön élmény volt ezt látni a mai világban.

Idegenvezetés a 19.sz.-i konyhában

   A házban töltött idő alatt megismerkedhettünk, sok igazán érdekes dologgal. A jellegzetes dunántúli parasztházak szerkezetével, a mángorlóval, pocokfogóval, vékával, tűzkutyával, tisztaszobával...stb. Megtudtuk mi a pitvar, a szelence. Saját szemünkkel láttuk, hogyan tároltak tiz-tizenöt három kilós kenyeret is egy héten át. Láttuk hol füstölték a húsárut, vagy miben tartották a több tucat liter lekvárt.
  Ha mindezekkel te is megismerkednél egy fantasztikus előadás keretében, akkor ne hagyd ki a néprajzi házat, ha Nagyvázsonyban jársz. Megéri megnézni, ha szeretnéd tudni hogyan éltek dédszüleink, nagyszüleink.


A szobában gyakran három generáció, 10-15 tagja is élt