A Győri zsinagóga



  Az 1941. évi népszámlálás szerint Győr város lakossága 57,190 fő, ebből 4688 fő volt izraelita vallású. 1944. június 12.-e után már nem volt zsidó lakosa a városnak. Több ez mint elszomorító.
 2017-ben  a Győri zsinagóga a hozzá tartozó iskolaépülettel és "téli" imaházzal együtt, szinte minden csak nem vallási épület. Ma csak egy imateremnyi hely kell.
2007-ben teljes egészében helyreállították az épületet, az udvaron pedig egy emlékmű áll.



  A Petőfi téren álló épület Benkó Károly építész tervei alapján, historizáló és szecessziós stílusban épült a 19. században. Az épület részletes tervein több építész is dolgozott, még Bécsből is. Az épület olyan jól sikerült, hogy a tervek sokáig mintául szolgáltak, más nagy városok zsinagógáink építéséhez.



A zsinagógát a hozzá tartozó kétszintes iskolaépülettel 1870-ben avatták fel. 1927-ben egy téli imateremmel egészítették ki az épületegyüttest. A neológ irányzathoz tartozó izraeliták használták.
  Lesulytó és szivbe markoló, amikor az ember az iskolaépület udvarán, ami ma Múzeum és a Széchenyi István Egyetem épülete, megáll egy oszlopnál. A felírat a következő: 

A magyar hatóságok közreműködésével 1944 nyarán az Auswitz-Birkenau gázkamráiban ártatlanul meggyilkolt háromszáznyolcvanegy győri zsidó gyermek emlékére.

  Majd felemeli az ember a fejét és az oszlop kövébe 381 név, 381 életkorral (év, hó, nap), végigolvassa. 

Így emlékezünk!