A magyar szürke

  A magyar szürke marha, Magyarországon védett, őshonos háziállat. A magyar Alföld  világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. Igazi hungarikum. Ma leginkább turistalátványosságként tartják, de húsa igen finoman rostozott és rendkívül ízletes.


  E magyar szarvasmarhafaj az 1960-as években majdnem teljesen eltűnt, amikor ráeszméltek jelentőségére, számuk azóta gyarapszik. Eredetéről a mai napig sok vita zajlik. Az állatok színe a különböző korú állatoknál eltér. A fiatal egyedek úgynevezett pirok színűek, 3-4 hónaposan kezdenek szürkülni, az idősebb állatok ezüstszürkék, világos szürkés, darvas, sötétdaru színűek. A bika korom színe 3-4 évesen alakul ki, marjánál és a szeme körül egészen sötét lesz. 


  A magyar képzőművészet évszázadaiban is rendre találkozunk vele. Egyik legismertebb előfordulási helye a "festővásznon", a Feszty körképen van. Feszty Árpád festménye Ópusztaszeren a Nemzeti Emlékparkban található. A magyar honfoglalást ábrázoló festményen, Árpád fejedelem mellett hajtják a szürkéket a 15 méter szer 120 méteres festményen. Részlet a körképből:


Forrás: Internet
Fotó: Nagy Gábor, internet