A Garda és a Levendula fővárosa: Tihany

A Balaton ékszerdoboza 

Írta: Nagy Gábor 
Képek: Nagy Gáborné Katalin, Nagy Gábor


  Magyarország és egyben a Balaton egyik leglátványosabb települése a róla elnevezett Tihanyi-félszigeten. A terület már ősidők óta lakott. A római korban a Balaton átkelőhelyéül is szolgált.
A magyar történelemben betöltött szerepét, meglehetősen korán kezdte, mert 1055-ben




I. András király a települést jelölte ki temetkezőhelyéül és a fölé bencés kolostort építetett. A monostort a török időkben várrá alakították és csak az 1700-as években alakították vissza, ekkor már barokk stílusban. Ma fő megélhetését a turisztika adja, amely fekvésének, történelmének és a Balaton közelségének köszönhető.






  A Tihanyban található apátság alapítólevele, amely 1055-ben kelt, az magyar írásos emlékek egyik legrégebbik darabja. Több ma is érthető magyar szót tartalmaz. Az apátság altemplomában pedig megtekinthető ma is I. András magyar király sírja. Az 1752-ben barokk stílust kapott épületegyüttes két tornya ma magyarország egyik legemblematikusabb épülete. Ebben az épületegyüttesben lakott V. Károly osztrák császár és  utolsó magyar király, valamint felesége Zita királyné, mielőtt Madeira szigetére száműzték volna őket. A Tihanyi dombon vár illetve erődítmény is állt ezek maradványai a településen több helyen is fellelhetők. Nagyon nevezetes még a település a garda halászatról, ami mára fesztivállá nőtte ki magát a település életében és egy egész hosszú hétvégés program lett Magyarországon.




Az késő őszi gardahalászat meghatározza a település életét is. A kora reggeli órákban mennek ki a hajók a Balatonra, hogy e nemes halat lehalásszák a magyar tenger vizeiről. A zsákmányt a falu közepén felállított hatalmas boglyákhoz viszik és nyársra fűzve körbeszurkálják a tűzet. Így készül a garda, persze paprikás lisztbe forgatva. Egy másik nagy esemény Tihany életében a Levendula Fesztivál, amit nagy érdeklődés övez szerte az országban. Tihany híres a levendulaültetvényeiről, amik a településtől csupán néhány kiló méterre találunk. Ez az egyszerű, de mégis nagyszerű növény mára elválaszthatatlan lett Tihanytól. Ezeken kívül nagyon közismert és közkedvelt hal még a Tihanyi Piac, ahol a kézműves termékektől kezdve a régiségekig mindent kapunk.