A vadgazdálkodás fellegvára Somogyországban

Bőszénfai Szarvasfarm
Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy Gáborné Katalin, Nagy Gábor





  A Zselic dombjai között megbúvó kis falucska, Bőszénfa ad otthont a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának. A szarvastenyésztés több mint 20 éve zajlik. Az állomány Európa egyik legjelentősebb vadgazdaságává nőtte ki magát. Több mint 1500 gímszarvas, 300 vaddisznó,
250 dámszarvas, 150 muflon és 50 őz található a gazdaságban. A Magyarországon található nagyvadak mellett több háziállat tenyésztésével is foglalkozik az egyetem. Ezen háziállatok közül az egyik legjelentősebb az egykor majdnem kihalt magyar szürke marha, de lovat, vízi bivalyt, juhokat is találunk a területen.
  A gazdálkodás több mint 1300 hektáron folyik. A birtok sokszínűsége egyedülálló Magyarországon. Az ágazaton belül megtalálható a takarmánytermesztés az erdő- és vadgazdálkodás, vadászat, vadhúsfeldolgozás és a turizmus. A Kaposvári Egyetem sok ágazaton belüli kutatásban veszt részt, és a hallgatók  a gyakorlati képzéseiket is itt tartják.
  A Zselic összefüggő változatos erdő, amelyet lombhullató erdők völgyei és az azokban rejlő patakocskák tesznek varázslatossá.
Ebben a gyönyörű erdőségben található a gazdaság két részre tagolt vadászterülete. Ez egyik egy gímszarvas kert, a másik egy disznós kert. A gímszarvas állomány Magyarország méltán világhírű erdeiből került Bőszénfára. A kertet a Gemenci erdőből (Karapancsa, Pörböly), A Somogyi Erdőgazdaság Zselici erdészetétől, és a Kaszói erdőgazdaság vadászterületeiről népesítették be. Azt gondolom, hogy aki egy kicsit is foglalkozott már erdő- és vadgazdálkodással azok tudják mit jelentenek ezek a nevek a szakmában. 2008/2009-es évben a területről került ki Somogy megye legnagyobb trófeatömegű gímbikája. A vadásztatást segíti 30
magasles és 3 km gondozott cserkészút. A vadászatok sikerességét pedig jól képzett a vadászatot és a vadász etikát jól ismerő szakemberek garantálják. Igény esetén pedig az elejtett vadat fel is dolgozzák és a vadász meg is vásárolhatja azt tőkehúsként, szalámiként, füstölt áruként. A gazdaság csak előre bejelentkezés, vagy előre megadott időpontokban látogatható. Ekkor azonban megtekinthetjük, sőt egészen testközelből megfigyelhetjük a Magyarországon élő nagyvadfajokat. Simogathatunk muflont, dám és gímszarvast is. A Tájközpont látogatása során pedig ne felejtsük megtekinteni a trófeakiállítást sem, amely az itt élő állatok, csak és kizárólag elhullajtott darabjaiból áll. 
  Kitűnő kikapcsolódás mind szakemberek, mind természetbarátok számára a Vadgazdaság megtekintése. Biztosak lehetünk benne, hogy a területen tett látogatásunkkal a tudásunk (amely néha meglehetősen hiányos e területen) az erdő- és vadgazdálkodásról sokkal bővebb és felvilágosultabb lesz. Talán többet megtudhatunk mi és gyermekeink is a Magyarországon élő nagyvadfajok életéről, szokásairól is. Mindezt egy csodálatos hamisítatlan magyar tájba helyezve.