Skanzen egy élő falu közepén

Szenna

Egyedülálló skanzen Magyarországon

Írta: Nagy Gábor
Fotó: Nagy Gáborné Katalin



  A település a Zselic erdeivel körülvett völgyben található. Az 1500-as években említik a települést először Zenna néven, a kaposvári vár tartozékaként. 1715-től az Eszterházy család birtoka. A reformáció idején evangélikusok lakták, akik később csatlakoztak a reformátusokhoz. Első templomuk az 1600-as évekből való.

  A település központjában található a Néprajzi Gyűjtemény. Szenna egy hamisítatlan zselici falu. A Zselici Tájvédelmi Körzet, Dereglye patak partján fekvő falu, Kaposvártól 8 km-re található és Európa Nostra díjjal kitüntetett. A néprajzi Gyűjtemény célja bemutatni a Somogy megyében fennmaradt talpas-favázas népi építészetet. A falu lakossága kezdetekben mezőgazdasággal foglalkozott. Gyümölcs és ecettermelés volt a fő profil. Nagyon híres a lótenyésztéséről is. 
  A múzeum fő feladatának tekinti, hogy bemutassa a hagyományokat a ma élő ember számára. A programjaik alatt a helyi sajátosságokra helyezik a  hangsúlyt. Céljuk bemutatni a hamisítatlan somogyi hagyományok mellett az ünnepnapokat a magyar népművészet sajátosságaival. Az örökségünk megőrzése érdekében az ember, az épített környezet és a természet együttélésének modelljét mutatja be a skanzen. A területen található épületek Somogy megye különböző településeiről származnak, és úgy lettek ideszállítva. Található itt talpasház Somogyszobról, Csökölyről, Kisbajomról, Rinyakovácsról,Nagykorpádról. Ezen házak udvarán és belső tereiben a látogató maga is részese lehet annak az életnek, amit egykor ezekben az udvarokban éltek. Bepillantást nyerünk a baromfiudvari életbe, kipróbálhatunk régi népi játékokat, gyógynövényből készült teát kostolhatunk, megismerhetjük a régi somogyi birkafajokat. Mindezek célja, hogy a falu megőrizze a Belső-Somogy és a Zselic szellemi és kulturális örökségét, és élővé tegye azt a mai ember számára is.
  A múzeum 1978-ban, az országban harmadikként nyitotta meg kapuit, mint Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény. Az épületek mindegyike az eredeti helyén került bontásra és az örökség megóvása érdekében a Skanzen területén került ismét felépítésre. Ezért a munkáért kapta a falu az Európa Nostra díjat 1982-ben. A skanzen egy félkörívben felépített egyutcás településszerkezetet mutat be. Elsőként a Rinykovácsiból hozott épület látható, amit 1976-ban építettek itt fel, majd ezt követte a többi. A lakóépületek mellett, melléképületek, présházak, és egy kopárpusztai harangláb is elhelyezésre került. A múzeum dísze az 1785-ben épült református templom. Az országban ritka, és csodálatosan restauált és karbantartott fakazettás mennyezettel. A templom a falu életében máig aktív szerepet tölt be.
   Ha a környéken járunk, netán ott élünk, semmiképpen ne felejtsük el megnézni a Gyűjteményt. Garantáltan élvezni fogjuk. Az ember ottlétekor egy mesében érzi magát és mintha megelevenedne előtte az 1700-1800-as évek falusi élete.