Vadaspark a Koloska-völgyében

A Bakonyerdő Zrt. ingyenesen látogatható parkja

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy Gáborné és Nagy Gábor



Gímszarvas tehén


  2013 nyarának végén a Bakonyerdő Zrt., Balatonfüredtől csupán pár kilométerre adott át egy ingyenesen látogatható vadasparkot. A cél, hogy a hazánkban élő nagyvadfajokat közelebbről is megismerje az ide látogató. Kifejezetten nagy területeken vannak az állatok elszállásolva (már ami a vadasparkokat illeti). A park területe nincs körülkerítve, hiszen nincs belépő, így az ember sokkal szabadabbnak érzi magát, és a park megtekintése után tovább is bandukolhat a Koloska-völgyi utakon. Ugyan autóval is ellátogathatunk a völgybe, de valljuk be akkor kirándulás a kirándulás, ha egy jókora sétát teszünk  az erdőben. Autónkat hagyjuk a Balatonarács vasúti megállónál, vagy ha vonattal érkezünk, akkor itt szálljunk le.







   A megállótól több kilométeres séta után jutunk a Koloska-völgy szájához. Ez a séta átvisz bennünket a falun, ahol sok régi épületet is megcsodálhatunk. Ha elindulunk befelé az erdőbe, a Koloska-patak csordogál mellettünk végig, és récék lubickolnak a lábainknál.  A Vadaspark bejáratánál megállva, tábla jelzi a parkon belül elhelyezett állatok helyét. 
  
   A 2,2 hektáros területen nyolc vadfaj kapott helyet. A madarakat a fogoly, fürj, fácán és a réce képviseli, kulturáltan kialakított ketrecekben. Ha beljebb megyünk akkor az izgalmak fokozódnak, mert a nagyvadak közeli látványa valahogy mindig az adrenalinszint emelkedésével jár, akár szabadon, akár fogságban élő példányról van szó.






   Helyet kapott a muflon, az európai őz, a dám- és a gímszarvas is. A teljes mértékben állami tulajdonban és kezelésben lévő területen kialakított park célja, hogy a Magyarországon vadon élő állatok és az eberek között kapcsolatot teremtsen. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található területet a Bakonyerdő Zrt. 15 millió forintos beruházásból valósította meg. A vadaspark egész évben, minden nap látogatható.



Gímbika párjával
Dámbika