Európa Nostra Díjas Skanzen Székesfehérváron

A Palotavárosi skanzen

Írta és képek: Nagy Gábor    A székesfehérvári palotaváros csaknem ezer éve lakott terület. A középkori Fehérvár egyik legismertebb külvárosi részét évszázadok óta lakták a szerb ortodoxok. A Rác utca 11. szám alatt 1988-ban nyílt kiállítás, ami a városrész és az itt élők történetét mutatja be.


Rác utca a szerb ortodox templommal                                      Fotó: Nagy Gábor
 
    Az utca és ezzel egyben a 11.szám is, 1986-tól lett felújítva, régi fényképek alapján, eredeti állapotában. Ezt 1989-ben Európa Nostra díjjal jutalmazták. A tizenegyes szám alatt lévő épületet a Szent István Király Múzeum vásárolta meg utolsó tulajdonosától és egy állandó kiállítást alakítottak ki a városrész és az utca történetéről. Az épületet eredeti bútoraival rendezték be.

   Az utca jellegzetes és egyben látványos dísze a Rác templom. A XVII. századi fából és sárból épített templom helyébe téglából és kőből építenek templomot. Egyszerű barokk külsőt kapott. Főhomlokzati oldalát egy, sisakos torony díszíti.

Rác templom                                                                         Fotó: Nagy GáborA Skanzenről készült kisfilmünk: