Zirc, a Bakony fővárosa

A Bakony szíve
A Zirci Apátság és az Arborétum

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy Gábor, Katás Fotó, Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com


   Zirc városa festői helyen a Magas-Bakony lankáin terül el. Magyarország legmagasabban fekvő városa. Nevének eredete homályos, de feltételezések szerint a szerdce szláv szóból ered, ami szívet jelent. Zirc tehát a Bakony szíve.

A Zirci Apátság madártávlatból                                                               Fotó: Cervitan Grafikai Stúdió www.legifoto.com

   Zirc története több mint kilencszáz évre nyúlik vissza. III. Béla király alapított itt elsőként apátságot. A középkori Magyarországon rendkívül fontos szerepet töltött be a ciszter apátságok között. 1699-ben harmincezer forintért vásárolta meg Heinrichrau. A településre ekkor német telepesek érkeztek, akik 13 házat építettek az apátság körül. Ezeket azonban a kurucok felégették. A szabadságharc után újabb német telepesek érkeznek és megkezdik Zirc újraalapítását, 28 házat húznak fel. A település 1984-ben megkapja a városi rangot. 

Az Apátság főhomlokzata és a Bazilika                                                                                   Fotó: Nagy Gábor


   A város jelképének is számító Bazilika az apátságtól nyugatra épült fel az 1700-as években, barokk stílusban. Az apátságot az 1900-as években bővítették két szárnnyal. Egyedüliként az országban működik benne vidéki természettudománnyal foglalkozó múzeum, a Bakonyi Természettudományi Múzeum. Az épület ad otthont az Országos Széchenyi Könyvtár részeként egy Műemlék könyvtárnak, ami Európa talán legszebb könyvtára.


Zirci barokk Bazilika                                             Fotó: Katás Fotó


   A város nevezetességei közé tartozik a nemzetközileg is elismert Zirci Arborétum. Természetvédelmi terület. Közvetlen az Apátság mögötti területen terül el húsz hektáron. Összesen öt kontinensről száztíz fa- és cserjefaj él az arborétumban. Közel hatszáz éve alakították ki a ciszterek egy halastó körül, angolkert formában.




Fotók: Nagy Gábor és Katás Fotó



KOLOSTOROK LÁTVÁNYTÉRKÉPEN
KIADJA: CERVITAN GRAFIKAI STÚDIÓ

MEGRENDELHETŐ: www.var-webaruhaz.hu




Katás Fotó
MŰTERMI ÉS SZABADTÉRI FOTÓZÁSOK
WWW.KATASFOTO.BLOGSPOT.COM