Lovasberény, Cziráky kastély

Méltatlan állapotban Lovasberény ékköve.

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy GáborCivertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com


   Legkorábbi része a 15. században épült. Volt a Buzlay a Siegbert és a Cziráky család tulajdona. Az államosítás után irodának és gépállomásnak használták. Országos hírű parkját tönkretették, kivágták, a kastély bútorait széthordták. Évtizedek óta áll elhagyatottan, folyamatosan romlik az állapota. A magyar állam ígéretet tett a kastélymentő program keretén belül a teljes felújításra. 


Lovasberény, Cziráky kastély                                                         Fotó: Nagy Gábor

    Az épület legrégebbi  részét a Buzlay család építette a tizenötödik század végén. 1698-ban került gróf Siegbert tulajdonába, aki a kastély felújítására jelentős figyelmet fordít. Az 1730-as években kerül a gróf Cziráky család birtokába. Eleinte barokk stílusban alakítatják át, majd az 1800-as évek elején nyeri el mai formáját klasszicista formában. Jelentős bővítések is köszönhetők a családnak. Ekkor készül el a kastélyt körülvevő nagy kiterjedésű park is. A parkban egy nagy, szabálytalan alaprajzú tavat építettek, hidakkal, vízeséssel. A Czirákyak nevéhez fűződik a kastély előtti kis méretű plébániatemplom építése is.
Az apró plébániatemplom      Fotó: Nagy Gábor

  A Velencei-hegység északi részének egyik legszebb látványossága, romos állapotában is. 2014-ben a magyar állam által indított Kastélymentő Programban, több mint negyven magyar kastély mellett a lovasberényi Cziráky kastély is a megújítandó kastélyok listáján szerepel. A Székesfehérvártól csupán 15 km-re található falu, könnyű megközelíthetősége miatt, a Velencei-hegység közelsége miatt, a felújítás után igazi kulturális központ lehet, nyilván annak fügvényében, hogy a kastély milyen funkciót kap. 
  A magam részéről ajánlom minden a közelbe látogató számára, hogy utazása, turázása során érintse Fejér megye e gyönyörű gyöngyszemét. Rendkívüli élmény a hatalmas parkban található kastély zöld füvében megpihenni az épület tövében, és onnan bámulni a kék eget. Igazi élmény.


A két, a parkból épségben hagyott, hatalmas hársfa között a kastély főhomlokzata     Fotó: Nagy Gábor 


 
A kastély madártávlatból                                            Fotó: Cervitan Grafikai Stúdió  www.legifoto.com
Magyarországi Kastélyok
Látványtérképen


Megrendelhető: