Károlyi kastély Fehérvárcsurgó

A kulturális világörökség részei Fejér megyében


Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy Gábor, Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com 

Károlyi kastély a belső udvar felől                                                                                                                            Fotó: Nagy Gábor

  Fejér megyében rengeteg kastély található. Közülük az egyik legimpozánsabb a fehérvárcsurgói Károlyi kastély, amely 1995-ben elnyerte az UNESCO világörökség évtizedeinek emblémáját. A Bakony a Mezőföld és a Móri-medence találkozásánál található birtokon 1690-ben, a Hocburg család volt az úr. Az első barokk kastélyról 1786-ból van említés, Perényi Ignác báró neve alatt. A Károlyi család kezére egy elzálogosítás útján kerül 1834-ben. Károlyi György gróf tulajdonába kerül, aki 1825-ben 40000 Ft-tal járul hozzá a Magyar Tudományos Akadémia megalapításához. A kastély építését Henrich Kock tervei alapján végzik, aki Ybl Miklóst képviselte (a Károlyi család építésze, a tervezésben is részt vett). A kastély egyértelműen angol klasszicista stílusban épült.
Károlyi kastély a parkkal    Fotó: Civertan Grafikai Stúdió: www.legifoto.com

  1888-ban Károlyi Gyula a Magyar Vöröskereszt első elnökére száll a kastély. Több neves Károlyi leszármazott tulajdonában is volt a kastély, politikusok, főispánok, országgyűlési képviselők lakták egykor a falakat. Az utolsó birtokos  Károlyi István a Madács Színház alapítója volt, a második világháború idején. A háború után, mint oly sok minden mást, államosították az épületegyüttest. Ezután a Fővárosi Gázművek üdülője lett. 1949-től egészen 1980-as évekig gyermekotthonként üzemelt. A karbantartás hiánya miatt azonban az állaga megromlott és 1979-ben kiürítették. 1995-től a Műemlékek Állami Gondnoksága felügyelete alá került az épület. Károlyi György, aki Párizsban él, közösen a MÁG-val felújította a kastélyt, és kulturális, turisztikai központot hoztak létre. A kastélyban egy hatalmas könyvtár is működik, amely elsősorban Fejtő Jenő Franciaországban élt magyar költő több ezer kötetes adományából áll, de itt található Vayai Szabolcs történész könyvhagyatéka is. A turizmusba való bekapcsolás érdekében a kastélyban jelenleg egy 20 szobás szálloda is üzemel és egy étterem is.
Fotó: Civertan Grafikai Stúdió: www.legifoto.com

  Az évente megrendezésre kerülő Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok vonza az ide látogatókat. Sok konferencia előadás otthona is a kastély és a hozzá tartozó arborétum jellegű, negyven hektáros park. A bekerített park az év bármely szakaszában ingyenesen látogatható, az épületegyüttes csak bejelentkezés alapján. Ha szerencsénk van Károlyi leszármazottakat, tehát ma élő grófokat is láthatunk itt, mert meglehetősen sűrűn megfordulnak a kastélyban, rengeteg időt töltve ott. 
  Nagyszerű kirándulási helyszín, hiszen a közelben turistajelzésekkel megközelíthető a Bakony egyik legvadregényesebb szurdokvölgye a Gaja-völgy. (Erről is hamarosan írunk majd). De ne felejtsük el, hogy Magyarország egyik leglátogatottabb horgásztava is itt  van, pár száz méterre a kastélytól.




Reklám:  Térkép magyar kastélyokról         Rendelhető: www.latvany-terkep.hu