A keszthelyi Vadászati Múzeum

A hely, ami megdobogtatja a vadászok szívét

Írta és képek: Nagy Gábor


  Keszthely legimpozánsabb és egyben legismertebb épületegyüttese a Festetics grófok egykori, Balaton parti rezidenciája, a Helikon kastély. E kastélyhoz tartozó új épületben kapott helyet a vadászati kiállítás, amely több világrekorder trófeát is magában foglal.

Aranyérmes gímbika

  A Festetics család nagy vadász hírében állt, de sajnos a kiállítás nagyon kevés általuk lőtt vad trófeáját tartalmazza. Gróf Festetics Tasziló, aki nagy mecénása volt a városnak is, által lőtt gím agancsa látható a pénztárral szemben elhelyezve egy oszlopon, még az eredeti feliratozással. Egy tárolóban elhelyezve pedig több vadászati okmány és jegyzék látható.

Gróf Festetics Tasziló gímtrófeája







Keszthelyi vadászterület lőjegyzéke

  A kiállítás olyan nem csak a szakmában ismert személyek trófeáit, sőt személyes tárgyait is tartalmazzák, mint Ferenc József, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán. Többen világszerte vadásztak, és írtak a mai napig olvasott vadászati könyveket. A kiállításon megtekinthetjük Széchenyi Zsigmond egyik fegyverét is.


Gróf Széchenyi Zsigmond puskája
  Hidvégi Béla hatalmas vadászzsákmányát az emeleti részen tekinthetjük meg élőképekben. Az utolsó termekben pedig vadász használati és berendezési tárgyakat láthatunk.
   Ha a Balaton ezen részén járunk érdemes megnézni a Vadászati Múzeumot is, nagy élmény nem csak szakmabelieknek és gyerekeknek, hanem mindenkinek.



Faragott agancsok



Vadászjeleneteket tartalmazó faragott ülőalkalmatosság



Jelenet az élőképes kiállításból, aranysakál viszi zsákmányát

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/MegnezlekMagyarorszag