Tájház - Bakonybél

Barokk népi építészet és élet a Bakonyban

Írta: Nagy Gábor
Fotó: Nagy Gáborné Katalin, Nagy Gábor

  Bakonybél a Magas-Bakony csodálatos környezetének kellős közepén található aprócska falucska. Ha a községben járunk mégis számos látnivaló közül választhatunk. Szinte egy egész napot el lehet tölteni mire bejárjuk mindazokat a kulturális, természeti, népművészeti értékeket bemutató helyeket, amelyek a faluban találhatók. A Fő utca középső részén elhelyezkedő tájház, kívülről is impozáns látványt nyújt. A barokk stílusú homlokzatokat félköríves kapu köti össze. Rendkívül szép állapotban vannak az épületek, és persze a bennük rejlő, a bakonyi emberek életét bemutató tárgyak, bútorok, kályhák.



    Mi egy igen izgalmas, kétnapos kaland után érkeztünk a faluba. Már jó előre kinéztük magunknak a tájházat. Ilyenek vagyunk, szeretjük a magyar népi építészetet, művészetet. Nagyon gazdag anyaggal rendelkezik Bakonybél, és nagyon jó állapotban vannak az itt összegyűjtött tárgyak, bútorok, kályhák. Ez egyből szembeötlik, ha az ember több ilyen helyen járt már Magyarországon. Szinte azonnal beköltözhettünk volna, az embernek kedve lenne hozzá, annyira szép volt minden. Mostanában úgy is divat megint a népi építészet. 
  A kapun besétálva az udvarra a legszembeötlőbb látványt a gádor adja, piros muskátlikkal díszítve. Önmagában is gyönyörű látvány.




  A jegy megvétele után a kisebbik házzal kezdtünk. A füstös konyhába lépve, egy gazdagon felszerelt 19.sz-i konyhát láthattunk, úgy mintha most rendezték volna be. Rengeteg edény, használati eszköz és egy kemence díszelgett a helységben. Feltekintve pedig a füstöt elvezető, és hústermékek füstölésére használt kémény volt látható. Hát igen, anno nem a hipermarket-be ugrottak el az emberek, hogy vizzel telepumpált szalonnát vegyenek...



 A szobában is minden a helyén volt, és csodálatos állapotban. Ennek az épületnek az elejéhez 1895-ben az utcafronti részhez egy üzlethelyiséget építettek, ez most időszaki kiállításoknak ad helyet.
  A tornácos (gádor) ház számomra valamivel "úribbnak" tűnt. Látszott rajta, hogy egy jómódú parasztcsaládé lehetett. Elkápráztatott a látvány, amely bent fogadott bennünket. Igazi népi pompa. Nagyon szép cserépkályha van minden szobában. Sokan nem tudják rólam, de én keramikusként végeztem, és ezeket a kályhákat igazi remekműnek tartom. Mindig is tetszettek a középkori várakban és a parasztházakban épített míves darabok. Ezek nem csak a szobákat, tereket melegítik, hanem egy kicsit az én szívemet is.




  Aki Bakonybélben jár a sok látnivaló mellett ne hagyja ki a tájházat, mert nem fog csalódni.