Keszthelyi Helikon Kastélymúzeum

Magyarország leglátogatottabb muzeális intézménye
Festetics kastély, Keszthely

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy GáborCivertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com


    A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Magyarország leglátogatottabb muzeális intézménye. Négy épületben öt állandó kiállítást mutat be. A 18. századtól folyamatosan épülő, bővülő kastély 200 éven át volt a Festetics család tulajdona. Építését még gróf Festetics Kristóf kezdte meg 1745-ben. Mai formáját gróf Festetics Tasziló idejében (1880-as évek) nyerte el. Parkja természetvédelmi terület, és napjainkban kerül felújításra.



Festetics kastély a park felől                       Fotó: Nagy Gábor


   A kastélyban a főúri életforma enteriőrei tekinthetőek meg. a Helikon könyvtár és a korhűen rekonstruált belső terek a 18-19.-századi magyar főúri életet mutatják meg számunkra. A könyvtár az egyetlen épen maradt főúri magánykönyvtár, 85 ezer kötettel.

A kastély madártávlatból                                Fotó: Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com


A kastély területén, különböző épületekben több kiállítást is megtekinthetünk. Köztük a vadászati kiállítást (később megjelenő külön cikkünk), történelmi vasútmodell kiállítás, hintókiállítás, és pálmaház várja az ide látogatókat. Zala megye ékszeres doboza rendkívüli élményt nyújt, és elrepít bennünket a 18-19.századi Magyarországba.








KASTÉLYOK LÁTVÁNYTÉRKÉPEN

CIVERTAN GRAFIKAI STÚDIÓ
Megrendelhető: