Kicsiben a nagyvilág

Székesfehérvár, Székesfehérvár, köszöntjük kedves utasainkat....
Egy apró világ épül a koronázóvárosban

Írta és képek: Nagy Gábor

  Székesfehérvár belvárosában, a Kossuth utca és a Táncsics találkozásánál, hamarosan megnyitja kapuit az ország harmadik látogatható terepasztala. Tósoki Attila és Varga Zoltán több hete építi a koronázóváros egyik alagsori helységében azt a több mint negyven négyzetméteres apró világot, amelyet hamarosan a székesfehérváriak és az oda látogató turisták is megtekinthetnek. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy most nyitás előtt tekinthettem a kulisszák mögé. Tartsatok velem ti is.

Székesfehérvár állomás részlete egy sokkal apróbb világban



   Van szerencsém immár személyesen is ismerni azt a két fiatalembert, akik nem is olyan rég egy nagy, de annál apróbb vállalkozásba kezdtek. Évekkel ezelőtt eltervezték már, hogy a székesfehérvári vasútállomás köré egy látogatható aprócska világot hoznak létre. Székesfehérvár belvárosában egy arra alkalmas ingatlanban meg is kezdődött a munka egy-két hónappal ezelőtt. A sors iróniája csupán, vagy véletlen nem tudom, de épp egy időben azzal, hogy az igaz életben is épül, modernizálódik a székesfehérvári állomás. Ott most sok minden megváltozik, és talán sokat köszönhetünk még ennek a két embernek, ha ilyen formában megörökítenek valamit az állomásból. Gondolva itt elsősorban az állomás II. számú irányítótornyára, amitől a sajtó olyan hangos mostanában, hisz hamarosan lebontják majd. A belvárosban, méretarányokkal kisebb ugyan, de felépül.


II. számú irányítótorony Székesfehérvár belvárosában - így marad fenn az utókornak

  A két fiatalember rendkívüli kedvességgel mesél arról a munkáról, ami a belvárosi épület alagsorában zajlik hetek óta. Nem csoda hiszen nagyon sok év munkáját fektetik most asztalra. A bennük rejlő kreativitás és a sok kétkezi munka válik egyik napról a másikra láthatóvá. Attila elmondja, hogy egy időre részt vett a budapesti Miniverzum építésében is, és nem ma kezdte a modellezést sem, hiszen egészen kicsi gyerek kora óta foglalkozik vele. Ezt el is hiszem neki. Ugyanis nem teljes készültségi állapotban végigsétálva a kiállításon, az ember, legalábbis az én állam biztosan leesett.


Egy ismert gyorsétterem, itt már áll a sor


Nem maradhat le az ismert MÁV kerítés sem a békebeli időkből
 Megtudtam azt is, hogy bár az asztal nagy részét digitálisan vezérlik majd, lesz olyan része is, amit interaktív módon a látogató indít majd el. Így válhatunk majd részévé ennek a kis világnak. Lehetünk majd buszsofőrök, autósok...és talán mozdonyvezetők is.


Az Alba Volán Zrt. szintén a múlté már, de itt ez is megmarad a fehérváriaknak
  
  Szintén nem olyan régen megszűnt az Alba Volán és helyébe a KNYKK lépett. Kicsit minden fehérvári idegenkedik ettől a névtől. A hatalmas terepasztalon egy egész flotta albás busz fut majd, így itt ez is megmarad a fehérváriaknak. Mind az irányítótorony, mind az Alba Volán létezett, létezik azokban a napokban, amikor ez a hatalmas, és egyben kis világ felépül. De vagy megszűnik, vagy lebontják őket hamarosan. Attila és Zoltán viszont most a múltat építik a jövő számára. Ez sok fehérvári szívét megdobogtatja majd, és az ide látogató turista is kap majd ízelítőt, hogy ilyen is volt Fehérváron.





Az apró részletek teszik élethűvé a hosszan tekergő asztalon elterülő világot

  Erősen az az érzésem, hogy Székesfehérvár városa, amely nagyon sok látványossággal rendelkezik, hatalmas történelmi múltja miatt, most bővíti színes palettáját. Egy olyan hely nyitja meg kapuit hamarosan, ami mind a gyerekek, mind a felnőttek számára maradandó élményt nyújt majd, legyen az fehérvári, vagy a városba látogató turista. Én már most ajánlom mindenkinek.



Még pár kép, a teljesség igénye nélkül, a többit láthatod ha elkészül és ellátogatsz Fehérvárra