A KÖVEK MESÉLNEK

A Keleti-Bakony történelmi és természeti kincsei a Vár-völgyben

Írta és képek: Nagy Gábor

  Sokan gondolják azt, hogy Várpalota és környéke nem rendelkezik különösebb látnivalókkal. Talán a katonai lőtér, vagy a város ipari múltja miatt. Bevallom régen én is így gondolkodtam. Az elmúlt időszakban azonban volt szerencsém megismerni a környéket, és a véleményem jócskán a visszájára fordult. Olyan természeti, történelmi és geológiai sokszínűséggel találkoztam, hogy a Bakony keleti részének szerelmese lettem. A Várpalotától északi irányban található Vár-völgy mindennek az eszenciája. Pár kilométeres szakaszon belül ismerkedhetünk meg a történelmi és a történelem előtti folyamatokkal. Ha valaki igazi, vadregényes környezetben szeretne pár órát eltölteni, és a természet szépségét, barlangokat, várromot, hatalmas dolomit sziklákat megcsodálni, annak tökéletes helyszín.

Várpalota vára


 Utunkat Várpalota belvárosából kezdjük. A város nagyon könnyen megközelíthető, hiszen valamennyi a Balaton-felvidékre és attól északra, nyugatra indított buszjárat áthalad a városon. Budapestről, Székesfehérvárról, de Veszprémből is szinte félóránként szállhatunk ilyen buszokra. Az autóbusz állomástól három-négy perc sétányira találjuk a Fő teret. Itt magasodik a békebeli épületek között a Várpalotai vár, szinte szabályos négyszög alaprajzú tömbje. A vár a Dunántúl egyik legépebben fennmaradt középkori épülete. A 14. század második felében építette az Újlaki család. A török időkben pedig az egyik legfontosabb végvár is volt. Nevét egyik kiemelkedő várkapitányáról Thury Györgyről kapta. Ma Várpalota városának, és a Közép-Dunántúli régiónak kiemelkedő kulturális központja. Több állandó kiállítás, és nyáron várjátékok helyszíne. A vár megtekintése után utunkat a piros turistajelzésen folytatjuk. Ez egyenesen északnak visz ki bennünket a város szélére. Az utolsó házat elhagyva balra egy kőkerítéssel körbevett területre leszünk figyelmesek. Ez az egykori várpalotai zsidóság temetője, szépen helyreállítva. Mindeközben észrevesszük, hogy az út murvásra, földesre vált és a mellettünk lévő táj egyszer csak emelkedni kezd. Végig a piros jelzésen haladunk, mert az egyenesen visz majd bennünket végig a Vár-völgyön. Tíz perc séta után elérjük a völgy száját. Itt szinte hirtelen magasodnak fölénk a hatalmas dolomit tömbök. A völgyben összesen tizennyolc barlang található.

Vár-völgy 1. számú barlang

Ezek nagy része nehezen megközelíthető, és apró méretű. A völgyben csupán perceket haladunk, amikor balra a dolomitszikla oldalában megpillantjuk az 1. számú barlangot. Szerencsére ez a barlang jól látható és megközelíthető, ezért egészen a szájáig tudunk jutni. Ha még szerencsésebbek vagyunk, akkor eső utáni időben láthatjuk, ahogyan a barlang plafonján csöpög a víz, amit a dolomit átereszt magán. Ha megcsodáltuk mindezt, akkor folytatjuk utunkat a völgyben. Szinte az egész Várpalotai-medencére és a Keleti-Bakony vonulataira igaz, az előbb említett dolomit víznyelő és aprózódó hatásának köszönhetően, hogy a területen művelhetetlen talaj tud csak létrejönni. A mezőgazdaság számára használhatatlan hatalmas terület nem véletlenül lett lőtér, erre volt csak alkalmas. A völgybe érve azonban azt látjuk, hogy jelentősen változik a növényzet, és a kint tapasztaltakhoz képes, szinte burjánzik. Ez annak a mikroklímának köszönhető, ami a völgy hatására jött létre. A túránk során megcsodálhatunk, hatalmas szálfákat, gombákat, virágokat, mohákat, zuzmókat.

Mohás dolomit tömbök a völgyben


  Míg a városban a vár kövei meséltek nekünk a történelmi időkről, addig itt a szembetűnő, hatalmas dolomitrétegekben vannak leírva a történelem előtti idők eseményei. A néhol több méter vastag rétegek, egy olyan korról mesélnek, amikor ezen a területen egy sekély vizű tengerpart volt. Nem is olyan rövid ideig, hiszen néhol másfél kilométer mélyen rakodott a lábunk alá a magnéziummal átitatott mésziszap. Ha magállunk, mintegy bélibáb láthatjuk a szemünk előtt mindezt.

Piros jelzés, ami végigvisz bennünket a völgyön



  A völgyben végigszaladó turistautat egy-egy pihenőhely szakítja csak meg. Itt megpihenhetünk, és ha van rá lehetőség szalonnát is süthetünk. Pár kilométer után a völgy szinte derékszögben balra kanyarodik. Mára letűnt időkben, egy mesterséges tavacskát hoztak létre a hegyekben legelésző állatok számára. Ma ezt csak egy fára festett Kális-tó felirat jelzi. Akinek van szeme hozzá, az láthatja még a mesterséges gátat, ami a völgyben lezúduló vizet fogta fel. Nem kell sokat menni, hogy elérjünk a völgy egyik legismertebb és leglátványosabb barlangjához, a Gazsi likhoz.

Gazsi-lik, a völgy legismertebb barlangja

Jobb oldalt a sziklába maródott barlangot feltételezhetőleg egy itt megpihent szegénylegényről nevezték el.  Szintén könnyedén mászhatunk a szájához. Sok mindent mesél nekünk a barlang arról, hogy bizony azért a víz az úr.

A dolomitból kioldódott üregek

A barlangban kanyargó keskeny üregformák elárulják, hogy a víz marta őket a dolomit rétegeibe, és ma azért láthatjuk őket, mert a völgyet vájó víz napvilágra hozta a föld mélyéről. Ha ezzel a látvánnyal is beteltünk, akkor tovább haladva, nem sok idő múlva elérjük a hajdan szebb napokat is megért Bátorkő várát.

A maradványok látványa a völgyből

A vár romjai ma is lenyűgöző látványt nyújtanak, és szinte mesébe csöppenve érezzük magunkat. A hatalmas dolomit szirtre épített erősség idősebb, mint a pár kilométerre fekvő palotai vár. A 13. században épült, igazi vadregényes környezetben, hogy felügyelje a Fehérvár és Veszprém közötti fontos útvonalat. Az Újlakiak palotai építkezése után azonban folyamatosan veszít jelentőségéből, és a törökök után teljesen lakatlanná válva, a mai napig pusztul. Ezért évszázadok óta nevezik Pusztapalotának.

Bátorkő (Pusztapalota) vára
Óvatosan felmászunk a lakótorony maradványainak tövébe, ahol hosszú percekig csodálhatjuk, az egykori építészet minőségének köszönhetően, több száz év alatt is megmaradt romokat. Egyedülálló látvány. Kicsit feljebb mászva a Fajdas-hegy oldalából, még visszatekintünk az erdőből kibukkanó torony maradványaira, majd egy egészen más világba csöppenve, lassan a szemünk elé tárul a Várpalotai-medence csodálatos, ám iparosodott panorámája. Továbbra is a piros jelzésen haladva visszatérünk a kiindulópontra. Ha ellátogatunk erre a helyre, garantáltan annyi élménnyel leszünk gazdagabbak, hogy napokig a hatása alatt leszünk, és egy részünk visszavágyik majd.