Vasúti Minibirodalom Székesfehérvárott

Vasútmodell Székesfehérvár

Írta: Nagy Gábor 
Képek, videó: Tósoki Attila


  Több mint egy éve, hogy egy fehérvári alagsorban egy több, mint 40 négyzetméteres terepasztalon vasúti minibirodalom működik. A H0-ás méretarányba felépített székesfehérvári vasútállomás épülete a központi elem, amit élethű környezet vesz körbe. Utoljára a nyitás előtti napokban jártunk itt, most bekukkantottunk ismét. Ajánljuk, hogy ne csak cikkünkön keresztül, hanem személyesen is látogassák meg!


A fehérvári állomás épülete 1:87-ben



A székesfehérvári vasútállomás vágányzata a felújítás előtti állapotban



  A Táncsics utca 6. szám alatt, az alagsorban, majdnem minden nap, több órát zakatolnak a vonatok. A hatalmas terepasztal digitálisan működtetett vasúti forgalma mellett, az asztalon közúti forgalom is van, így ne lepődjünk meg ha egy-egy autóbusz, kamion vagy furgon is elsuhan mellettünk. Piciben robognak a Szergejek, Csörgők, Nohabok, Desirok, Flirt-ok, Traxx-ok az 1:87-ben megépített, több mint 120 méternyi sínen. Van személy és teherforgalom is.


A 001-es Nohab, nagy kedvenc


  A kiállításnak vannak interaktív pontjai is, ahol a látogató egy gombnyomásra indíthatja el a vasúti, vagy a közúti forgalmat.
  Székesfehérváron már csak itt az alagsorban látható a nemrég lebontott II. számú irányítótorony, aminek a megmentéséért sokáig ment a harc a NIF és a vasútrajongók között. Most a fehérvári belvárosban látható élethű mása, igaz 87-ed akkorában. Mellette a fordítókorong, amin szintén megy a forgalom, és persze a kőrfűtőház, majd egy emberöltővel ezelőtti állapotában. De van itt Velencei-tó vendéglővel, tűzoltóság bevetésre indulással, cirkusz és képzeletbeli táj.
  Garantált a szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt!





További képek:
















További információ:

CÍM: 8000 Székesfehérvár, Táncsics M. u. 6.
NYITVA: kedd kivételével, minden hétköznap 14 -18, szombaton 10-18, vasárnap 10-14
FACEBOOK: ide katt