Állati jó helyek Balatonfüreden

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy Gáborné Katalin

  Balatonfüred városa, hazánk egyik legismertebb üdülőhelye. A Balaton északi partján a Tihanyi-félsziget lábánál található település nem csak fürdőzési lehetőségeiről, hanem a pezsgő kulturális életéről is híres. Mindezek mellett pedig geológiai bemutatóhellyel egy vízi látogatóközponttal és egy ingyenesen látogatható vadasparkkal is rendelkezik. Mi most a Balaton élővilágát bemutató Bodorka Vízivilág Látogatóközpontba, és a Bakony erdeinek nagyvadfajait bemutató Koloska-völgyi Vadasparkban jártunk.


1. Bodorka Vízivilág Látogatóközpont


 Hazánk legnagyobb természeti kincse a Balaton. Közép-Európa legnagyobb egybefüggő vízfelületű tava. Számos élőlénynek nyújt élőhelyet. Ezen élőlények bemutatására pár éve nyitotta meg kapuit a part közvetlen közelében a Látogatóközpont. Több tucat hatalmas akvárium mutatja be a Balaton és annak vízgyűjtő területének halait. Balatonfüred horvát testvérvárosának Opotijának (Adria partja) a halai is kaptak helyet a komplexumban.









2. Koloska-völgyi Vadaspark

 Balatonfüred városrészében, Balatonarácson a Koloska-völgy szájánál találjuk Magyarország legfiatalabb vadasparkját, ami nem mellesleg ingyenesen látogatható. A több hektáros területen, amit a Bakony Erdő Zrt. üzemeltet, Magyarország erdeinek vadjai találhatók. Hatalmas élmény kicsiknek és nagyoknak testközelből megismerni ezen állatokat. Ha szerencsénk van, akkor Böbét a gímszarvas tehenet meg is simogathatjuk olyan közel merészkedik, míg társai a távolból szemlélik mindezt. A területen a gímszarvasok mellett, dámszarvas, muflon, őz, különböző fácánfajok, fürjek, vadkacsák találhatók.