Rengeteg magyar a Bécsi Adventi Vásárban

Advent alatt nagyon sokan utaznak az osztrák fővárosba.Bécs Ausztria Fővárosa, az Osztrák-Magyar Monarchia (1867-1918) alatt császári és királyi székhely. Történelmi belvárosa rengeteg impozáns épületet rejt magában. A szűkebb értelemben vett belváros decemberben ünnepi díszbe öltözik, és több helyszínen adventi vásár található. A hatalmas terekkel rendelkező Bécs ünnepi fényei Európa minden pontjáról idevonzzák a turistákat.Mi magyarok is előszeretettel utazunk az osztrák fővárosba olyannyira, hogy ebben az időszakban Bécs utcáin sétálva, annyi a magyar hang, hogy szinte otthon érezhetjük magunkat. Annyian fordulnak meg ilyenkor itt, hogy a bécsi belvárosnak külön forgalmi rendje van erre az időszakra, főleg a turistabuszokra. A történelmi belváros kapuja előtt található a hatalmas Mária Terézia tér (Maria Teresian Platz). Ezen a több ezer négyzetméteres területen van Bécs egyik legkedveltebb, és legnagyobb karácsonyi vására. Rengeteg kézműves és vendéglátó árussal. A tér központi eleme a térről elnevezett császár és királynő szobra magasodik az ünnepi forgatag fölé. A tér két oldalán pedig a Történeti és a Természettudományi Múzeum iker épületei teszik varázslatossá a vásárlást.
  Negyedórányi séta a városháza tér, ahol Európa egyik leghíresebb adventi vására található. A lenyűgöző épület előtti téren, hatalmas a választék. Fantasztikus látványt mutat az ünnepi díszbe öltözött tér és az éjszaka díszkivilágitott gótikus épület, az apró bódécskákkal. A parkban található platán fák szív és muffin alakú fényfüzérrel vannak díszítve.
  Az árak miatt ugyan ne utazzunk Bécsbe, de a látvány miatt, a város szépsége miatt érdemes.
Igazán bécsi szuvenír ebben az időben a vásárokban kapható puncs és forralt bor csomagolása. Egyedi, hogy a standoknál vásárolt téli nedűt, kerámia bögrében adják. A poharaknak ára van, de azt gondolom egy ilyen emlék nélkül nem térhetünk haza az osztrák adventi forgatagból. Ha mégsem lenne rá szükségünk az elárusító helyek visszaváltják azt. Bennünket egy magyar hölgy szolgált ki, a Történeti Múzeum előtt, az osztrákok így is készülnek a magyar turisták áradatára. De egy ismert gyorsétteremben is magyar alkalmazottakkal segítik a gyors kiszolgálást.

 Magyarországról, akár autóval, akár valamelyik utazási iroda autóbuszával utazunk is ki, pár ezer forintból, pár óra alatt kint vagyunk. Költőpénzt vigyünk, mert az árak semmivel sem alacsonyabbak mint egy pesti vásárban. A magas ár viszont magas minőséget takar. Kézzel festett karácsonyfadíszek, kötött sapka és sál, rengeteg édesség és töménytelen mennyiségű forralt bor és puncs. Minden van tehát, ami ilyenkor elkel a karácsonyi készülődés alatt.

Írta: Nagy Gábor
Fotók: Nagy Gáborné Katalin, Nagy Gábor