Vadászfácán

Phasianus colchicus

Írta és képek: Nagy Gábor


  Eredetileg Kelet- és Közép Ázsiában fordult elő. Európába és Észak Amerikába is betelepítették. Síkságon és dombvidékeken él. Növényi hajtásokkal és magvakkal táplálkozik.

Fácán kakas

  A közönséges fácán őshazája a Fekete-tengertől egészen Japánig terjed. A századfordulón számos fajtát telepítettek be hazánkba és azok az itt élő állománnyal keveredtek. Az így létrejött hibrideket nevezzük vadászfácánnak. A legjelentősebb helyet foglalja el hazánkban a vadászható apróvadak közül. Közel hétszázezer példány él a Kárpát medencében, és ebből négyszázezer kerül éves szinten terítékre. A hím ivarral rendelkező egyed a kakas, a női ivarszervű a tyúk. A kakas tollazata sokkal feltűnőbb, színesebb, mint a világosbarna tyúké. A különböző alfajok színe eltérhet, de mivel hazánkban a keveredés nagy mértékű, ezért azok megkülönböztetése szinte lehetetlen, legalábbis nagyon körülményes. 
Fácán tyúk
  Táplálkozásukat tekintve elsősorban gyomnövények magvait és rovarokat fogyaszt. A rovarokat elsősorban csibekorban kedveli. Tavasztól őszig naponta két alakalommal táplálkozik, ez télen lecsökken. 
  A fácánok laza csapatokban élnek.  Március második felében a kakasok viselkedésén változást tapasztalunk.  Ekkor kezdődik a dürgés. Ez a kakasok hangadásában nyilvánul meg. Áprilisra elfoglalják dürgőhelyüket amit védeni kezdenek más kakasoktól. A dürgő kakasokat átlag négy tyúk is felkeresi. A párzás után a tyúk fészket rak, általában szántóföldek szélein, kiserdős területeken és tojásokat rak. a tojások keltetését egyedül végzi és 24 nap múlva kikelnek a csibék. A csibék követik anyjukat és két hét elteltével más repülnek. Csak a tyúk marad együtt a csibékkel. Ha megfelelőek az életkörülmények, védelem és táplálkozás szempontjából, akkor egy helyben maradnak, ha mindez nem adott, akkor akár több kilométert is gyalogolnak, hogy megfelelő területet találjanak.


Felhasznált irodalom:
J. Toman, J. Felix, K. Hísek: A természet képekben - Natura kiadó
Dr. Heltay István: Vadásziskola - Hubertus