Rómától a barokkig, Pest határában

A Nagytétényi kastély és története

 A Száraz-Rudnyánszky kastély Magyarország egyik legismertebb barokk stílusú épülete. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az épület már a római korban is jelentős épület lehetett, legalábbis az, aminek az alapjaira a ma álló épületegyüttest építették. Budapest belvárosától 15-20 percre található, és a Déli vasútvonal a közvetlen közelében halad el, így könnyen megközelíthető.  Az épületet tehát egy I.-II.században állott római épület alapjaira építették. Ennek bizonyítéka a pincében fellelhető római kapu orsóköve. A középkorban gótikus várkastély is volt az épület egy része, amely a 13.században a Tétény család birtokában volt. A Tétényiek az Árpád-házzal is rokonságban voltak. A török hódoltság idején az épület szintén jelentős szerepet játszott. Közvetlen a szultán fennhatósága alá tartozott, és jelentős politikai tisztségviselők éltek benne.


 1686-ban a felszabadítás után a kastélyt Buchingen Ferenc kapta meg a csatákban tanúsított vitézségei miatt. Ezután Száraz György kezére kerül a birtok, aki nekilát a kastély felújításának és a gazdálkodásnak. E kastélyt alapul véve Gróf Rudnyánszky József, Száraz Julianna férje, építtetett itt barokk kastélyt. A Grassalkovich-típusú épület 1904-ben teljesen kiég. A benne található bútorok mindegyike elpusztul. Érdekes, hogy ma pont az Iparművészeti Múzeum bútor kiállítása látható benne. A második világégésben az épület is súlyos károkat szenved.

  1948.-ban a Földművelésügyi Minisztérium bocsátja múzeumi célokra és még ebben az évben megnyílik egy bútorkiállítás. 1989.-ben az épület állapota miatt bezárják, 1997.-ben kezdik csak el a felújítási munkákat. 2000.-ben adják át az kastélyt mind külsőben, mind belsőben helyreállítva. Ma is látogatható. A parkjában, amely egykor 3 terasszal a Dunáig ért, tett séta felüdítő. A belsőben megtekinthető kiállítás káprázatos (későbbi cikkben).
Forrás: internet
Fotók: Nagy Gábor, www.legifoto.com


Kastélyok látványtérképen: Rendelhető: www.latvany-terkep.hu